fbpx

Zemlje koje prodaju državljanstvo: Postanite Portugalac za 675.000 dolara

portugalija 1

Ukoliko želite varijantu bez novca – uvijek postoji Paragvaj. Ova zemlja u Južnoj Americi nudi državljanstvo svim osobama koje su tu provele najmanje tri godine.

U svijetu postoji nekoliko država koje su spremne i voljne da vam uruče svoj pasoš za razumnu cijenu, koja varira od ekstremno visokih (za naše uslove) do relativno povoljnih.

Prije nešto manje od pet godina, u svim svjetskim medijima odjeknula je informacija da ostrvska država Malta prodaje svoja državljanstva.

Malta je članica EU, stoga imati pasoš ove države donosi niz dodatnih privilegija. Ako želite biti dio brojnih džet-setera koji u svojim ladicama imaju pasoš države iz Sredozemlja – morate izdvojiti 900.000 dolara.

Preko Gold Residence Permit Programma možete imati posjed, odnosno nekretninu u Portugalu. Potrebno je samo da investirate cifru od najmanje 675.000 dolara, ali vam to odmah ne garantuje portugalsko državljanstvo.

Dugoročno – i to je moguće naravno, kada savladate svu administraciju.

Slična opcija postoji i za Irsku, ukoliko volite nešto sjevernije krajeve Evrope. Cijena je ista kao i za Portugal, a pet godina nakon kupovine zemlje/nekretnine u vrijednosti od 675.000 dolara – državljanstvo dobijete za pet godina.

Sad za sada najpovoljnija kupovina državljanstva je na Baltiku, u Letoniji, gdje možete kupiti državljanstvo za 96.000 dolara ili da budete stanovnik pet godina.

Letonija je jedna od zemalja Šengena, pa je viza osigurana za najmanje 30 država EU.

S druge strane, prema tvrdnjama OECD-a, možete kupiti i državljanstvo Bugarske. Ono košta 500.000 dolara. Slična šema postoji i u Makedoniji, a State Department navodi i to da morate imati firmu koja zapošljava najmanje 10.000 ljudi.

Razvijene zemlje Bliskog Istoka – skoro da su nedostupne. Ali ima izuzetak. U Dubaiju, koji pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima zahtjev za državljanstvo možete predati samo kada kupite imovinu u vrijednosti od 273.000 dolara.

Ako ipak želite nešto egzotičnije krajeve, poput St. Kitsa i Nevisa, uložite u nekretnine 400.000 dolara (stanovi i vile se samo računaju), i uz registraciju koja košta 50.000 dolara – postajete njihov državljanin.

Pogodnost ovog pasoša je što možete putovati u 131 zemlju bez vize, prenosi Henley & Partners Visa Restriction Index, i portal CNBC.

Postoje i druge slične egzotične opcije. Karipsko ostrvo Antika i Barbuda lansiralo je Citizenship by Investment Programme. Nekretnina od 400.000 dolara kupuje vam i državljanstvo i putovanje u 131 zemlju bez dodatnih viza.

Komonvelt Dominika, ostrvska država zahtijeva bespovratnu investiciju od 100.000 dolara, i dodatnih 1.800 dolara takse. Za osam sedmica dobijete ‘ekonomsko državljanstvo’, i pristup za 87 zemalja bez vize.

Ukoliko želite varijantu bez novca – uvijek postoji Paragvaj. Ova zemlja u Južnoj Americi nudi državljanstvo svim osobama koje su tu provele najmanje tri godine.

Takođe, opcija je i Španija (i mnoštvo drugih zemalja), gdje za godinu dana uz brak sa državljaninom Španije dobijete državljanstvo te države.

Postoje mjesta na svijetu za koja su potrebna mnogo manja ulaganja. Tajland recimo. Elitno državljanstvo možete kupiti po cijeni već od 15.000 dolara. Postoji naime pet različitih paketa za Tajland, od ‘jeftinih’ do ‘elitnih’.

Tajland nudi državljanstvo u trajanju od 20 godina, za 60.000 dolara, plus 600 dolara takse godišnje. Početni paket je 15.000 dolara, koji odnosno državljanstvo možete plaćati kreditom do 3.000 godišnje, pet godina.

Katz tvrdi da možete kupiti pasoš Sent Lucije, za 100.000 dolara. Taj novac donirate Saint Lucia National Economic Fund, ili investirajte 300.000 dolara za razvoj nekretnina.

Posebne pogodnosti života na ostrvu dobijete i u investiciji od 3.5 miliona dolara.

Relativno jeftino je i državljanstvo Grenade. 200.000 dolara donacije National Transformation Fondu ili investiranje u nekretnine od 350.000 dolara, navodi Business Insider.

Izbor je širok u svakom slučaju, a uvijek vam ostaje opcija u Google ukucate ime zemlje čiji bi pasoš voljeli, i provjerite ispunjavate li kriterije.

Izvor: N1