fbpx

Željezničari RS stupaju u štrajk

765 430 9a472fcad593b6babde931c0fafa203d

Nakon nekoliko mjeseci zatišja, željezničari danas ponovo stupaju u štrajk upozorenja, a Konfederacija sindikata RS najavljuje proteste tri dana pred izbore.

Svih šest relevantnih sindikata, koji djeluju u Željeznicama RS, stali su u isti stroj, a njihovo nezadovoljstvo i bunt će na pola sata zaustaviti vozove u RS. Tako danas zajedno u akciju kreću sindikati pod vođstvom Jelenka Dobraša, Zlatka Marina, Sime Cvjetkovića i Gorana Čamdžića. Ipak, štrajk nije javno obznanio nijedan od ovih, javnosti već poznatih, lidera željezničara, nego predsjednik Konfederacije sinikata RS Željko Tepavčević, koji dolazi iz sindikata energetike.

On je poručio da Konfederacija podržava sindikate u organizovanju štrajka, te da upravi najvećeg gubitaša u RS daju još jedan dan roka da ispune čitavu listu radničkih zahtjeva, od povećanja plata željezničarima na minimalcu do potpisivanja kolektivnog ugovora.

– Ako do sutra uprava ne ispuni zahtjeve sindikata, u Doboju ćemo, pred zgradom uprave ŽRS, u četvrtak organizovati protest. Obavezuju se sve članice Konfederacije da njihovi članovi dođu na protest – poručuje Tepavčević, dodajući da je takvu odluku, jednoglasno, donijelo Predsjedništvo Konfederacije.

Tepavčević tvrdi da je za štrajk odgovoran direktor ŽRS Dragan Savanović, koji je, kako kaže, „samovoljom i bahatošću generisao sve probleme u ŽRS“ i pogazio elementarna radnička prava.

I dok neki poznavaoci prilika špekulišu da tajming nije slučajan i da „konfederalci“ u Doboju hoće da „pokažu mišiće“ i političkim strankama i konkurentskom Savezu sindikata RS, Jelenko Dobraš, predsjednik većinskog Sindikata željezničara RS, tvrdi da se ne radi o politički motivisanom tajmingu, jer je štrajk, tvrdi, najvaljen ranije.

Uz kršenje elementarnih radničkih prava, željezničari upravu optužuju i za skrivanje plana restrukturiranja preduzeća, zbog kojeg će, kako se nagađa, na stotine radnika ostati bez posla.

– Imamo pravo da znamo šta će se tačno dešavati i tražimo da Ministarstvo saobraćaja RS i uprava Željeznica RS upozna javnost sa planom reorganizacije. Ako neće biti ugašeni dijelovi preduzeća, kako se spekuliše, neka to javno kažu i umire radnike; ako hoće, neka nam opet na vrijeme saopšte istinu i objasne zašto je tako – kaže Dobraš.

Premijerka za razgovor

Premijerka RS Željka Cvijanović je poručila da je proces restrukturiranja ŽRS u nadležnosti Vlade, ali da radnici “treba da budu upoznati šta se dešava u njihovom preduzeću”, te pozvala rukovodstvo ŽRS da ima strpljenja i da razgovara sa radnicima.

– Žao mi je što se problemi moraju rješavati štrajkom. Zar je problem održati sastanak – poručila je premijerka i najavila da će razgovarati sa sindikalcima.

I generalni direktor ŽRS Dragan Savanović najavio je da će se uprava preduzeća sutra sastati sa predstavnicima sindikata, te naveo da se nada da će se “sve razjasniti u dobroj namjeri, ako je ima, a ima je Uprava”. Savanović nije htio da komentariše razloge koje su kao osnov za nezadovoljstvo istakli predstavnici sindikata, osim da u njima “ima pogrešnog viđenja i tumačenja ili čak i namjere kod nekih slučajeva”.

Iz budžeta dobili 30, u ŽRS izgubili 100 KM

Koliko su generalni direktor Željeznica RS i cijela uprava bezobzirni pokazuje i obračun posljednje plate. Nakon što su radnici, promjenom zakona i povećanjem neoporezivog dijela plate, mogli faktički iz budžeta RS dobiti po 30 KM povišice, umjesto toga plate su im smanjene za 100 KM, na osnovu aneksa ugovora o radu, tvrdi predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Izvor: Srpskainfo