fbpx

Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata u Ukrajini: "Akcioni plan za mir do kraja novembra"

Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata u Ukrajini: "Akcioni plan za mir do kraja novembra"

Foto:  X

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za japansku televiziju NHK rekao je da strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata

- Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse - izjavio je Zelenski.

Istakao je da ne može odgovoriti na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine.

Zelenski je napomenuo da će Kijev započeti detaljne pregovore s relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima i najavio da će izraditi akcioni plan za postizanje mira do kraja novembra, prenosi Ukrinform.

Ispričao je i da je tokom nedavnog telefonskog razgovora pozvao bivšeg predsejdnika SAD Donalda Trampa (Trump) da posjeti Ukrajinu.

- Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može da dođe da se uvjeri lično ili da pita mene. Tramp mi je rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja i da imam njegov broj telefona - rekao je Zelenski.

Također je istakao i značaj podrške Japana.

- Japan je predstavnik Grupe sedam i pružio nam je ekonomsku, humanitarnu i tehničku podršku. Brzo su nam pritekli u pomoć. To je bila prva zemlja koja nije članica NATO-a koja je potpisala sporazum o sigurnosnoj saradnji s Ukrajinom - rekao je on izrazivši nadu da će Japan iskoristiti svoj utjecaj na druge zemlje kao lider pacifičkog regiona i osigurati saradnju za oporavak Ukrajine.

Kako prenosi Ukrinform, predsjednik Zelenski je u videoporuci rekao da će Ukrajina dobiti sve što joj je potrebno kako bi opstala i ostvarila svoje ciljeve.

Avaz