fbpx

Zeleni most (FOTO)

zeleni

"Kako ćemo mi sada sa Mejdana, otići na Hiseta, `Kod Nane` na cugu, gdje će raja sa Hiseta preći Vrbas da dođu na cugu u `Alibabu`, jedno od pitanja koje "lebdi" na mjestu gdje je bio Zeleni. Mnogi su, sa Mejdana na Hiseta, sa Hiseta na Mejdan pratili cure do kuće, "padali" na Mostu i poljupci,  Vrbas ispod šumio, svjedok prvih ljubavi, da bi Most godinama i godinama "pripovijedao" priče o ljudima, vremenima i dogadjajima.

Autor: impulsportal.net

most

"Ako ovaj novi most naprave u roku, kako  su najavili do decembra, evo obećavam , ima da sa njega `razvučem` lastu pa makar se razbio i skupljali me nekoliko dana", obećava jedan od prisutnih, na ranije izrečeno obećanje nadležnih da će radovi na izgradnji novog mosta biti završeni  u decembru.

"Bolje bi ti bilo da već sada počneš trenirati, jer kako su ovi naši šefovi navalili, moglo bi koji dan ranije biti gotovo", savjetuje radnik sa bagera koji čupa komade srušenog Zelenog mosta iz Vrbasa.

"Pa dobro, kada tako `brzo` namjeravju napraviti novi most, i vi ćete morati malo više raditi... Hoće li vam pojačati malo platu sa nekakvim premijama i stimulacijama", slijediti pitanje.

"Hoće, od ponedjeljka... Ali nisu rekli od kojeg... Ma znaš da hoće, sve trče..."

3a

"Halo, evo novinara ovdje, sve on to bilježi šta govorite, pa kada osvanete u medijima", stiže "upozorenje" jednog od šahista na plaži. Tvrdi da ovdje kod Zelenog mosta više od pedeset godina dolazi, a sada ovdje bez Zelenog neće više ništa biti isto kao prije, ni druženja i okupljanja, pa ni partije šaha.

"Ma šta pričaš, nisi nikada ni bio nekakav šahista", stiže mu "mat" od protivnika:

"Možda i nisam, ali nije se ovdje igrao samo šah... Pa, i sam znaš da je ispod mosta, na betonu odigrano na stotine, pa i na hiljade utakmica `na male`, a da sada ne pričamo o tome da su ovdje igrali odbojkaši "Faduva" i "Čajaveca", šahista počinje "analizirati" sjećanja.

"Ma jeste, u pravu si... Ovdje je nastala i ona naša ekipa u malom fudbalu `Zeleni most`, godinama bila jedna od najboljih na turniru u Boriku..."

A most nestaje pred njihovim očima. Most odlazi u trenutku kada je napunio skoro 60 godina. Most koji je obilježio  jednu epohu za Banjaluku, ali prije svega za stanovnike Mejdana. Ali, i za raju sa Hiseta.

8

"Kako ćemo mi sada sa Mejdana, otići na Hiseta, `Kod Nane` na cugu, gdje će raja sa Hiseta preći Vrbas da dodju na cugu u `Alibabu`, jedno od pitanja koje "lebdi" na mjestu gdje je bio Zeleni. Mnogi su, sa Mejdana na Hiseta, sa Hiseta na Mejdan pratili cure do kuće, "padali" na Mostu i poljupci,  Vrbas ispod šumio, svjedok prvih ljubavi, da bi Most godinama i godinama "pripovijedao" priče o ljudima, vremenima i dogadjajima.

I dok nestaje Most, kupači, šahišti, raja koja je došla da ga isprati jednoglasno poručili, srušili su ga, ali  neće i ne mogu srušiti i izbrisati uspomene i sjećanja...

9

10