fbpx

Zdravstvo u entitetu RS je u kolapsu

Paprikovac e1457455132529

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a ima dug od 450 miliona, a zdravstvene ustanove od oko 700 miliona KM, što je ukupno alarmantnih 1,1 milijardu KM upozorio je danas poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Branko Butulija, ističući da su najveći dužnici upravo Vlada RS-a i javna preduzeća.

"Oni ruše sistem zdravstvenog, ali i penzionog osiguranja", rekao je Butulija na pres-konferenciji u Trebinju, kritikujući Vladu RS i resorno ministarstvo, jer nisu predložili konkretna rješenja za prevazilaženje katastrofalnog stanja u zdravstvu.

Tvrdi da je koncept prelaska domova zdravlja na trezorsko poslovanje "u potpunosti propao“ te ukazuje da SDS smatra da su potrebne korjenite reforme "kako bi se spirala propadanja zdravstvenog sektora zaustavila“.

U vezi s aktuelnim dešavanjima u bolnici u Zvorniku, Butulija je ponovio pitanje Vladi RS i nadležnom ministru "zašto se ruši uspješan menadžment i smjenjuje direktor koji je imao pozitivno poslovanje?“.

"Mišljenje zaposlenih radnika i ljekara se ne poštuje i režim pokušava na silu da postavi novo rukovodstvo. Danas se to radi uz asistenciju policije. Kao nedavno u šumskom gazdinstvu 'Vučevica' u Čajniču. Ili nezakonitom upotrebom policije u Narodnoj skupštini RS. Ovakva politika Vlade RS je apsolutno nenarodna i SNSD mora da se upita u kom pravcu vodi RS", ustvrdio je Butulija i dodao da SDS daje punu podršku legitimnim zahtjevima zaposlenih u bolnici u Zvorniku u "borbi protiv ovog nenarodnog režima i bahate vlasti".

FENA