fbpx

Zdravstveni inspektori u akciji: Kažnjeni prvi roditelji u BiH koji ne vakcinišu djecu

4vakcina1

Zbog sve većeg broja roditelja koji odbijaju vakcinisati djecu, zdravstveni inspektori u Federaciji BiH i Republici Srpskoj odlučili su da krenu u akciju i ozbiljno se pozabave ovim problemom.

U RS-u su zdravstveni inspektori podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima protiv četiri roditelja, a izrečena je i prva novčana sankcija. Radi se o bračnom paru sa područja Hercegovine, kojem je sud zbog odbijanja da vakcinišu dijete izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu – 100 KM.

Nezvanično saznajemo da je i na teritoriji Federacije BiH u protekla dva mjeseca kažnjeno nekoliko roditelja.

- Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji reguliše pitanje obavezne imunizacije, nekoliko domova zdravlja je zdravstvenoj inspekciji dostavilo podatke o roditeljima koji su odbili vakcinaciju djece. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelja da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa. Do sada je pozvano više od 50 roditelja, pri čemu se većina njih odazvalo pozivu.  Određeni broj roditelja je u međuvremenu već  vakcinisao djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju – kaže Dušanka Makivić, portparolka Uprave za inspekcijske poslove RS-a.

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove nedavno su održali sastanak sa kantonalnim inspektorima čija je tema bila (ne)vakcinisanje djece. Kako nam je rekao dr. Nijaz Uzunović, glavni federalni zdravstveni inspektor, zaključak je prije svega da se mora intenzivno raditi na edukaciji roditelja i staratelja u vezi sa vakcinama, a novčana sankcija je krajnja mjera.

- Inspektori najprije moraju dobiti materijalni dokaz da je roditelj ili staratelj odbio da vakciniše dijete. Nakon toga se roditelj treba izjasniti zbog čega dijete nije vakcinisano i da li za to postoji neki opravdan razlog. Ukoliko ne postoji, onda se može primijeniti i ta krajnja, nepopularna mjera, a to je novčano kažnjavanje – kaže dr. Uzunović.

Iako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH predviđa da se za nevakcinisanje djece mogu izreći novčane kazne u rasponu od 100 do 2.000 maraka, postavlja se pitanje koliko su takve mjere učinkovite, posebno kada je riječ o podizanju svijesti roditelja o važnosti vakcinacije.

- Šta znači nekome izreći novčanu kaznu? Roditelj tu kaznu može platiti i onda opet reći da neće vakcinisati dijete. I šta smo onda dobili s tim? Smatram da je mnogo važnije da roditelji dobiju kontinuiranu edukaciju i sve potrebne informacije o vakcinama koje dijete treba primiti – naglašava dr. Uzunović.

Obuhvat vakcinisanja djece u cijeloj BiH u posljednjih pet godina je u padu. U Federaciji BiH samo 64 posto djece u 2016. godini primilo je MRP vakcinu protiv morbila, rubeole i zaušnjaka. U RS-u taj procenat je nešto veći i pretprošle godine iznosio je 74% za prvu dozu MRP vakcine koju dijete prima sa navršenom jednom godinom, te 84% drugom dozom, koja se dobija pred polazak u školu. Vakcinacija prvom dozom MRP vakcine u RS-u prošle godine porasla je za oko deset posto u odnosu na 2016. Međutim, to je i dalje izuzetno nizak obuhvat, upozoravaju stručnjaci, jer da bi se populacija smatrala zaštićenom od zaraznih bolesti i spriječila epidemija, potrebna je procijepljenost od 95 posto.

Posljedice nevakcinisanja djece već se itekako osjete – epidemija morbila proglašena je prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu, a lokalne vlasti najavile su da će epidemiju proglasiti i u Modriči, nakon što su prijavljena tri povezana slučaja oboljenja od ove bolesti.

Naime, iz dobojske bolnice je Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a prijavljeno da su jоš dvа pаciјеntа оbоljеlа оd mоrbilа. Rаdi sе о dјеci uzrasta tri i pеt gоdinа zа kоје nе pоstојi еvidеnciја dа su vаkcinisаni MRP vаkcinоm. U pitanju su člаnоvi pоrоdicе trudnicе iz Mоdričе, koja je također oboljela od morbila.

(Faktor)