fbpx

Završne riječi odbrane u aferi "Respiratori": Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice

Respiratori sudjenje gb

Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice u predmetu nabavke 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM i predmet je posmatran izvan vremenskog konteksta u kojem se dešavao, ocijenila je prilikom iznošenja završnih riječi odbrane Vasvija Vidović, advokat optuženog federalnog premijera Fadila Novalića.

Vidovićeva je rekla da navodi optužnice moraju biti dokazani u cijelosti, što se u ovom slučaju nije desilo, te navela da dijelovi optužnice za krivična djela pranja novca, trgovine uticajem i zloupotrebe položaja Tužilaštvo nije ni opisalo.

Govoreći o završnoj riječi Tužilaštva, Vidovićeva je naglasila da nije dat prijedlog za osuđivanje, te da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice, dok je odbrana potkrijepila dokazima ono što je govorila, prenose federalni mediji.

Ona je ocijenila i da se tokom suđenja pokazalo veliko nepoznavanje regulative koja se tiče Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite.

Tokom ročišta, Vidovićeva je istakla da je, kako je rekla, razočarana miješanjem političara i korištenjem predmeta u predizborne svrhe, ali i da su se u ovaj predmet miješale pojedine ambasade i međunarodna zajednica, naglašavajući da je takvo nešto nezamislivo u organizovanim zemljama.

"To je najveći mogući presedan i sigurna sam da svi oni koji dolaze ovdje, bilo da je riječ o stranim diplomatama, predstavnicima međunarodnih organizacija, prvo što čuju je zabrana miješanja u određene procese", rekla je Vidovićeva.

Ona najavljuje da odbrana planira da se optuženi Novalić obrati pred Sudom, ukoliko sudsko vijeće to dozvoli.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Nezavisne