fbpx

Završen prvi državni zatvor u BiH, ali sada traže deset puta više para za tehnički prijem

2yatvor

Prvi državni zatvor u BiH kompletno je završen, ali je zbog tehničkog prijema na čekanju.

Opština Istočna Ilidža, na čijoj teritoriji je i napravljen, udesetostručila je cijenu tehničkog prijema, u odnosu na  prvobitno dogovorenu.  Prvi čovjek opštine Marinko Božović, pred kamere ne želi, a u pisanom odgovoru se poziva na važeće propise.

“Prilikom računanja troškova tehničkog prijema Ministarstvo pravde BiH se vodilo pravilnikom o obračunu troškova koji je bio na snazi 2003. godine. Kako do izgradnje zatvora nije došlo u predviđenom periodu kako se to tada očekivalo 2007/08 i kako je došlo do izmjene zakona o prostornom uređenju i građenju Republike Srpske došlo je i do promjene načina obračuna troškova tehničkog prijema koji se po našem pravilniku za te vrste objekata ne računaju po kvadratnom metru izgrađenog prostora već po investicionoj vrijednosti izgrađenog objekta”, kazao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Nikakve rokove nismo probili, već smo zatvor završili u rekordnih tri godine, odgovaraju u Jedinici za izgradnju državnog zatvora. Kažu da su iznenađeni izmjenama koje je opština napravila za samo nekoliko  mjeseci.

“Mi smo dobili rješenje kojim se određuje ovaj veliki iznos za vršenje tehničkog prijema koji je znatno odudarao od ranijeg iznosa kojim smo takođe dobili od opštine Istočna Ilidža u aprilu ove godine, po kojoj bi iznos za tehnički dio bio oko 50 hiljada maraka, a sada iznosi deset puta više od toga oko 530 00 maraka“, kazao je Zoran Bašić, direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora BiH.

Opozicioni odbornici u istočnoj Ilidži sumnjaju u zloupotrebe, jer tvrde da bi samo 30 odsto naplaćene naknade otišlo u budžet opštine, a 70 odsto bi bilo isplaćeno privatnoj firmi koja bi platila tehnički pregled objekta, što piše i u dokumentu koji je u posjedu ATV-a.

“ Osnovano sumnjamo da će biti zloupotreba s tim sredstvima, suludo je da faktički 350 hiljada maraka naplati neka privatna firma, a samo 150 hiljada maraka ide u opštinski budžet, odnosno građani Istočna Ilidža će imati koristi od samo od tih 150 hiljada“, kazao je Miroslav Vujičić, predsjednik OO SNSD-a u opštini Istočna Ilidža

Zbog enormno visoke sume, reagovali su i u Ministarstvu pravde BiH i podnijeli  žalbu republičkom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

“ Naša žalba je odbijena, ne želimo stati pošto se radi o vrlo velikom i značajnom projektu. Uloženo je gotovo 40 miliona evra, poznato je široj javnosti da su prebukirani zatvori na entiteskim nivoima i da je nužno što prije otvaranje državnog zatvora“, rekao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Iz resora u Srpskoj objašnjavaju da su donijeli rješenje o pokretanju upravnog spora o čemu je obaviješteno i Pravobranilaštvo BiH, čije će mišljenje biti presudno. Sve to je zakočilo i konkursnu  proceduru,  pa se još čeka na kadar koji mora da prođe i obuku, kako bi pritvorenici i zatvorenici mogli da uđu u novi zatvor.

(ATV)