fbpx

Zatražena suspenzija Dalide Burzić dok traje istraga protiv nje

Dalida Burzic BHRT

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti protiv Dalide Burzić, sudije Suda Bosne i Hercegovine, protiv koje je pokrenuta istraga u krivičnom postupku.

Protiv bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i trenutno sudije Suda BiH Dalide Burzić je juče Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu u slučaju "Dženan Memić" za krivično djelo ubistvo i pomaganje počiniocu nakon krivičnog djela, potvrdio je juče Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić.

On je precizirao da se istraga vodi i protiv bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, kao i protiv sarajevskih policajaca Sakiba Kreme i Nurije Mehića, te više NN lica.

Feraget je napomenuo da se skoro sedam godina bori za trenutak kada će okolnosti stradanja Dženana Memića 2016. u ilidžanskoj Velikoj aleji biti istraživane kao ubistvo.

"Odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije donosi Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH", saoppšteno je iz VSTS-a.

BHRT