fbpx

Žarko Laketa – od “zloupotrebe službenog položaja”, načelnika i savjetnika do direktora

Laketa zarko

Nevesinjac Žarko Laketa imenovan je danas za direktora Službe za poslove sa strancima BiH, a “Direkt” podsjeća kako je Laketina karijera išla uzlaznom putanjom, uprkos presudi za zloupotrebu službenog položaja i nizu nepravilnosti koje su dokazane.

Sud u Nevesinju je 2001. godine Laketu, kao prvooptuženog, proglasio krivim, jer je dokazano da je kao inspektor opšteg kriminala pomogao u krađi, tačnije, posredovao u legalizaciji otuđenog teretnog vozila. Prijavu su podnijeli policajci iz Gacka. Laketa je osuđen na četiri mjeseca zatvora, uslovno godinu dana, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvori našeg portala tvrdili su i da je javna tajna da se kod Lakete, zvanog Ćato, tokom 90-tih godina mogla kupiti saobraćajna dozvola. Kasnije je, tvrde, dio obrazaca prodao Gordanu Pavloviću, sada biznismenu iz Foče.

Laketa, u vrijeme dok je bio načelnik Policijske uprave Trebinje, nije prevše tajio svoje političke konekcije sa SNSD-om, a "Direkt" je ranije pisao i o njegovim vezama sa bezbjednosno interesantnim licima.

Godinama je Laketa uspijevao da se etablira u poslovnom svijetu i da enormno uveća svoju imovinu. Još 2018. godine naš portal je u seriji tekstova dokazao kako je spisak nekretnina i automobila koje poseduje porodica Laketa impozantan.

Firma “Euro-Trans” iz Nevesinja, koja se bavi prevozom robe, povezana je sa porodicom Laketa, zapravo, Laketina supruga Biljana jedan je od vlasnika firme, prema podacima portala Akta.ba.

Žarko Laketa do sada je bio savjetnik SNSD-ovog ministra Staše Košarca, a prije toga bio je na čelu Policijske uprave Trebinje. U Laketinoj karijeri je i mjesto pomoćnika direktora Granične policije BiH.

Od našeg izvora bliskog Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine saznajemo da se o Laketinim malverzacijama “šuškalo” dok je bio pomoćnik direktora u ovoj policijskoj agenciji. I zvanični organi istraživali su ovu temu.

Policijska akcija “Grand” koja je sprovedena u septembru 2011. godine, po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u saradnji s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH (OBA), SIPA i MUP-om Zapadno-hercegovačkog kantona, ponovo je aktuelizovala priču o povezanosti vrha Granične policije BiH sa kriminalnim i koruptivnim radnjama.

U toj akciji, među 21 uhapšenim licem, bili su i neki policajci GP BiH Jedinica Trebinje.

Naš izvor kaže da se tadašnji vrh GP BiH, u kome je i bio i Žarko Laketa, dovodio u vezu sa švercom koji je u tim godinama cvjetao između BiH i Crne Gore.

Nakon što su uhapšeni graničari tri godine poslije sprovedene akcije oslobođeni optužbi, neki od pripadnika GP BiH tvrdili su da je u oslobađanju učestvovao i Laketa, kako na vidjelo ne bi izašla njegova umiješanost, navodi naš izvor.

Laketinu umješanosti u kriminalna i koruptivna djela, dok je obavljao funkciju u GP BiH, istraživala je i SIPA i Tužilaštvo BiH, saznajemo od osoba koje bile ispitivane kao svjedoci.

Dokaze Tužilaštvo, naravno, nije našlo.

Laketa je, kaže izvor "Direkta", “vedrio i oblačio” i kada je zapošljavanje u GP BiH u pitanju, u dijelu koji se odnosio na prijem srpskih kadrova.

I nakon što je otišao sa mjesta pomoćnika Žarko Laketa je, tvrdi naš izvor, ostao “siva eminencija” GP BiH. Preko svojih kolega iz ove policijske agencije, sa kojima je bio u bliskim poslovnim vezama i dalje je imao određeni uticaj kada je zapošljavanje u pitanju. Mada, zbog izmijenjenih političkih prilika i oslabljenog uticaja SNSD njegov udio u tome je tada bio neznatan.

Međutim, nakon što je SNSD opet zagospodario ovom policijskom agencijom i ponovo postavio svoj kadar u fotelju pomoćnika, Laketa je počeo da vraća moć u GP BiH, utičući na odabir kadeta i kadrova za ovu agenciju.

Tako je u GP BiH doveo i člana svoje porodice kome priprema unapređenje.

Nakon što je smijenjen sa mjesta načelnika PU Trebinje, Laketa je 2019. godine konkurisao i za mjesto direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali je na to mjesto izabran Darko Ćulum.

Zbog tekstova iz 2018. godine o kontroverznoj karijeri Žarka Lakete, njegovom bogatstvu, vezama sa osobama iz kriminalnog miljea, kao i o stanju u policijskoj upravi, na čijem je čelu tada bio, Laketa je tužio naš portal, ali je Ustavni sud BiH presudom u korist “Direkta” stavio tačku na taj proces.

Time je potvrđeno da porodica Laketa poseduje milionsku imovinu u vidu stanova i poslovnih prostora, luksuzne automobile, kamione, radne mašine, restoran... Presuda je donijela i bitan zaključak - da brisanje iz kaznene evidencije nikoga ne čini neosuđivanim. Naime, Laketa je tada u svom demantiju koji nam je uputio tvrdio da je neosuđivan, jer je pomenuta presuda iz 2001. godine brisana iz kaznene evidencije.

Direkt