fbpx

Zara i H&M među modnim brendovima optuženim za iskorištavanje radnika u Bangladešu

Zara foto EPA

 Foto: EPA

Veliki međunarodni modni brendovi, uključujući Zaru, H&M i GAP, iskorištavaju radnike u tektstilnoj industriji Bangladeša, a neki od njih su umiješani i u nepravedne prakse, pokazuje nova studija.

U istraživanju više od 1.000 fabrika koje su proizvodile odjeću u Bangladešu za globalne kompanije tokom pandemije korona virusa otkriveno je da su mnoge od njih bile plaćene isto uprkos globalnoj pandemiji i rastućim troškovima, objavljeno je u studiji Univerziteta Aberdeen i grupe Transform Trade.

Više od polovine fabrika doživjelo je barem jedno od navedenog: otkazivanje narudžbi, odbijanje plaćanja, smanjivanje cijena ili odgađanja plaćanja.

“Takve nepravedne trgovinske prakse utjecale su na zaposlenike te rezultirale gubitnkom poslova i manjim platama”, navodi se u studiji.

Od 1.138 brendova koji se navode u studiji, 37 posto je učestvovalo u takvim praksama, uključujući Zaru, H&M, Lidl, GAP, New Yorker, Primark, Next i druge.

Studija također pokazuje da je jedna od pet fabrika imala problem da plati zakonski minimalac otkako su ponovo počeli raditi nakon zatvaranja tokom 2020. godine.

Postizanje sigurnosnih standarda

U izvještaju se navode odgovori nekoliko kompanija.

Njemački Lidl rekao je da je uzima takve “optužbe veoma ozbiljno”, dodajući da “preuzima odgovornost prema radnicima u Bangladešu i drugim zemljama”.

Primark je naveo da je zbog pandemije, u martu 2020, morao donijeti “veoma tešku odluku da otkaže sve narudžbe”.

U augustu se tekstilna industrija Bangladeša suočila i sa opadanjem globalne potražnje i sa energetskom krizom.

Istog mjeseca, veliki globalni modni brendovi napravili su dvogodišnji pakt sa tekstilnim radnicima i vlasnicima fabrika kako bi se produžili već postojeći dogovori o potpunoj odgovornosti kompanija za postizanje sigurnosnih standarda za radnike.

Iskorištavanje radnika i loši radni uvjeti došli su u centar pažnje nakon što se srušio kompleks Rana Plaza 2013, a poginulo je više od 1.100 radnika, što je bila jedna od najvećih tragedija u tekstilnoj industriji.

Izvor: Agencije