fbpx

Zaev i Tsipras i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije

54415084

Velika većina birača, blizu 91,2 posto, odobrila je promjenu imena, no izlaznost je bila daleko niža od potrebnih 50 posto.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, najavili su nakon neuspjelog nedjeljnog referenduma da će se i dalje zauzimati za dogovor o promjeni imena Makedonije, pošto su podršku tome planu dali i Evropska unija i NATO.

Makedonija je u nedjelju održala referendum u sklopu dogovora prema kojem će Grčka, ako Makedonci prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija", odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Evropsku uniju.

Velika većina birača, blizu 91,2 posto, odobrila je promjenu imena, no izlaznost je bila daleko niža od potrebnih 50 posto, pokazali su rezultati izborne komisije nakon prebrojavanja 80 posto glasova. Protiv je bilo 5,86 posto, a izlaznost je bila blizu 35 posto.

Pitanje na referendumu glasilo je: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu. "Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine", rekao je Zaev. "Više od 90 posto glasalo je 'za', dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine", naglasio je.

No, nije spomenuo da je pola sata prije zatvaranja birališta izborno komisija objavila da dvije trećine birača nisu išle glasati.

Rekao je da se nada da će zastupnici opozicione desnice (VMRO-DPMNE) "poštovati demokratsku volju građana" i ratificirati dogovor u parlamentu. U protivnom će, rekao je, raspisati "prijevremene parlamentarne izbore".

Tsipras je u nedjelju nakon referenduma izrazio podršku Zaevu za provedbu dogovora. U telefonskom razgovoru Tsipras je pozdravio "odlučnost i hrabrost" svog kolege da nastavi s provedbom. Ministarstvo vanjskih poslova Grčke objavilo je da zemlja ostaje predana provedbi sporazuma s Makedonijom sklopljenog u junu između Skoplja i Atine, a isto su naglasili i NATO i EU.

NATO i EU za provedbu dogovora

"Pozdravljam odgovor 'Da' na referendumu. Pozivam sve političke čelnike i stranke da se konstruktivno i odgovorno uključe kako bi se iskoristila ova historijska prilika", napisao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u tvitu. "Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure još trebaju biti provedene", dodao je.

Komesar Evropske unije za proširenje čestitao je onima koji su izašli na makedonski referendum, uprkos niskoj izlaznosti.

"Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem savjetodavnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode", kazao je Hahn na Twitteru.

Ne spominjući nisku izlaznost, Hahn je pozvao "sve političke čelnike da poštuju ovu odluku".

Nedovoljnu izlaznost pozdravio je međutim grčki ministar obrane Pavlos Kamenos, koji se protivi dogovoru o promjeni imena. "Kad sam govorio da će referendum propasti, kritizirali su me. Sada je 68 posto nacije taj dogovor proglasilo ništavnim", rekao je Kamenos. 

Zagovornici bojkota referenduma koji je bio organiziran na društvenim mrežama, okupili su se tokom večeri ispred zgrade parlamenta. Bilo ih je tristotinjak, sat i pol nakon zatvaranja birališta.

"Nemamo problem s imenom ni s identitetom ... Imamo problem s time da nam netko to nameće", rekla je Ana Bobinkova Mijakovska, 47-godišnja profesorica filozofije, pristaša bojkota. Poziv na bojkot je podupro predsjednik Đorge Ivanov, blizak nacionalističkoj desnici.

Referendum će "promijeniti stvari ako nam otvori vrata Evrope i NATO-a", rekla je Olivera Argirovska (74), umirovljena medicinska sestra u prijestolnici Skoplju.

Makedonija, siromašna zemlja koja je svoju izoliranost platila dugogodišnjom ekonomskom stagnacijom, želi ući u te organizacije koje su za mnoge sinonim stabilnosti i napretka.

Na tom putu joj se ispriječio veto Grčke koja Makedonijom zove samo svoju pokrajinu na sjeveru, oko Soluna.

Izvor: Agencije