fbpx

Zabilježeno 240 kritičnih situacija tokom izbornog procesa

2kriticno

Koalicije za fer i poštene izbore ”Pod lupom” do 14 sati zabilježila je ukupno 240 kritičnih situacija u izbornom procesu, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Kako su naveli, od ovog broja riješeno je 88 kritičnih situacija. Ukupno je podneseno 88 prijava građana, te uložene 22 primjedbe od različitih subjekata.

Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju, kažu iz ove nevladine organizacije.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Takođe, posmatrači su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska stanica. Koalicija ”Pod lupom” apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.

U Vogošći su se neskriveno, otvoreno i potpuno transparentno radile nedopuštene stvari, što potvrđuje i fotografije na kojima su ljudi ispunjavali liste u svom automobilu.

Vogošća

U Banjaluci je jedan glasač slučajno vidio da je njegov sin “glasao”, iako je on u Njemačkoj na studijima.

Slučajevi kupovine glasova su prijavljeni u Trebinju, Ljubinju, Nevesinju, Bileći, baš kao i u Novom Goraždu, gdje je SIPA organizovala akciju hvatanja osoba za koje su sumnja da su kupovali glasove.

S druge strane, tzv. “bugarski voz” prijavljen je na brojim biračkim mjestima u Sarajevu, Orašju, Odžaku.

Koalicija je do 14 sati zaprimila je 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače.

Klix.ba