fbpx

Za potrošačku korpu potrebno pet penzija

2penzioneri

Penzionerima u Republici Srpskoj potrebno je pet prosječnih penzija kako bi jedan mjesec preživjeli i zadovoljili sve životne potrebe. Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) upozoravaju da je trenutna situacija zabrinjavajuća, ako se uzme u obzir da je u martu potrošačka korpa iznosila 1 894 KM.

Ističu da pomaka ima, kada je u pitanju iznos penzija u RS, ali da je dinamika spora i da ogroman broj penzionera ne osjeti te pomake. Oni upozoravaju i da radnici odlaze iz Republike Srpske.

Podatak o smanjenju nezaposlenih na 112 333 u martu ove godine bi, smatraju u CCI-u, u svim drugim okolnostima bio potpuno pozitivan, ali u konkretnom slučaju, ne postoji jasna predstava o tome koliko je građana napustilo RS i BiH u potrazi za egzistencijom, te koliko je njih “skinuto” sa evidencije zbog kašnjenja u prijavljivanju.

Broj građana koji privremeno ili trajno napuštaju prostor RS u ovom momentu nije poznat, ali je izvjesno da značajan broj mladih, ali i onih građana koji su u srednjoj životnoj dobi, odlazi sa ovih prostora u potrazi za materijalnom egzistencijom, koju ne mogu na kvalitetan način ostvariti u svojoj matičnoj državi, entitetu, kantonu i lokalnoj zajednici u kojoj žive – navedeno je u izještaju CCI-a o monitoringu rada zakonodavne i izvršne entitetske vlade u prva tri mjeseca ove godine.

Dodaju i da su podaci o smanjenju broja nezaposlenih vrlo relativni i ne mogu biti pouzdani u smislu da su ti građani pronašli zaposlenje u BiH ili RS, jer je sigurno da je značajan broj onih koji su otišli iz RS u potrazi za poslom.

– Ni na pomolu nema regulative ni sredstava za obezbjeđivanje socijalnog minimuma za nezaposlene osobe, tako da je nejasno od čega i na koji način živi ova populacija – upozoravaju iz CCI-a.

Zakone, koji bi trebalo da poprave i položaj nezaposlenih, trebalo je da usvoje poslanici Narodne skupštine RS.

U CCI-u smatraju da su entitetski parlamentarci zaista privilegovani u odnosu na građane koji zastupaju, jer je, uz minuli rad, prosječna plata profesionalnog poslanika oko 3 000 KM.

I poslanici, koji primaju paušal od 1 785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu platu za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina onih koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.

(Agencije)