fbpx

Za novo ordenje i automobile "iskeširano" 230 hiljada konvertibilnih maraka

1rasipnistvo

Građani Republike Srpske za kupovinu ordenja, medalja, kožnih mapa i dva nova putnička automobila Predsjednika Republike Srpske ovih dana platiće ukupno 226. 740 KM. Ugovor za izradu odlikovanja biće potpisan sa banjalučkom firmom „Sparta“, dok će u predsjednički vozni park nove četvorotočkaše dovesti „Brčko –gas“, saznaje portal CAPITAL. ba.

Služba predsjednika RS je objavila da su ponude ovih firmi bile i jedine pristigle na tendere raspisane polovinom marta.

Predsjednik RS 16. marta pozvao je zainteresovane da dostave ponude za izradu 31 ordena, 235 medalja i 300 mapa za povelje. Srebro, pozlate, koža i moarirana svila kraljevsko plave boje građane RS koštaće 135.000 KM.

Služba je u tenderskoj dokumentaciji precizno navela šta svaki od ordena treba da sadrži, a onda pobrojala Orden RS na lenti, pet Ordena zastave RS sa zlatnim vijencem u kutiji, tri Ordena Karađorđeve zvijezde RS prvog, drugog i trećeg reda, tri Ordena časti sa zlatnim zracima, isto toliko Ordena časti sa srebrnim zracima, deset Ordena Njegoša prvog, drugog i trećeg reda, šest Ordena krsta milosrđa.

1rasipnistvo 1

Za rokovnike, memorandume, koverte, ukrasne kese, reklamne kutije za papir, brošure, kalendare, povelje, plakete, vizit karte i biltene Predsjednik RS spreman je da plati gotovo 50.000 KM.

Dva automobila 92.000 KM

S druge strane, automobili će od „Brčko-gasa“ biti kupljeni za oko 92.000 KM i sada će ih u predsjedničkom voznom parku biti ukupno 19. Tome treba dodati i podatak da je prodajno-servisni centar ove kompanije u Laktašima 16. januara prošle godine svečano otvorio predsjednik RS Milorad Dodik, koji je istakao da je dugogodišnji prijatelj Đorđa Kojića, vlasnika “Brčko Gasa”.

U tenderskoj dokumentaciji je stajalo da nove crne metalik limuzine, između ostalog, moraju da imaju motor jačine 150 konjskih snaga, automatski trozonski klima uređaj sa dodatnim kontrolama za klimu, sistem vazdušnih zavjesa za putnike, putni računar i prednja sjedišta podesiva po visini i sa podešavanjem za lumbalni dio leđa.

Među predsjedničkim tenderima u protekla dva mjeseca bi je aktuelan i onaj za nabavku 98 ljetnih guma visokih performansi koštati 28.000 KM. Pneumatici prve klase, neprotektovani, moraju biti proizvedeni 2017. godine.

Ove godine samo za pranje vozila iz voznog parka u Banjaluci i Laktašima biće potrošeno 26.326 KM sa uračunatim PDV-om. Dnevno će za ove usluge tako trošiti 72 KM. Galantnosti nema kraja, pa će vozni park ove institucije 2018. godine „progutati“ ukupno 395.000 KM.

Prema planu nabavki Službe predsjednika RS za ovu godinu, koji je potpisao generalni sekretar Siniša Karan, građani RS samo za troškove servisiranja i održavanja vozila izdvojiće  110.000 KM,  za gorivo 190.000 KM, a za nabavku novih automobila oko 95.000 KM.

Za deset godina 24 automobila

Služba predsjednika RS, od 2007. do kraja 2017. godine, nabavila je 24 automobila. Kupljeno je deset automobila „VW Passat“, četiri „Audija A6“, jedan „Audi A8“, jedan „Mercedes“, četiri „VW Golfa“ i četiri vozila „VW Polo“.

Vozila su plaćena čak 1.715.290 KM sa uračunatim PDV-om.

1rasipnistvo 2

Od ovog broja vozila, 17 se koristi, šest je prodato i jedan automobil je rashodovan, podaci su Službe predsjednika dostavljeni nedavno na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini RS.

Kasu Predsjednika RS nije zahvatila ekonomska kriza njegovih građana, pa je Služba prošle godine imala na raspolaganju 10,7 miliona KM. Ista cifra navedena je i ove godine. Kako je RS, prema posljednjem popisu, izbrojala 1.170.342 stanovnika, to znači da svaki građanin za budžet Predsjednika RS izdvaja 9,1 KM.

(Capital)