fbpx

Za mjesec sterilisano 160 pasa lutalica u gradu

pas 696x428

Očekuje se da će u Banjaluci do kraja godine biti sterilisano čak 1.200 vlasničkih i pasa lutalica, u okviru projekta masovne sterilizacije koji je počeo u aprilu.

Kako je za portal srpskainfo rekao koordinator projekta Slaven Grbić, u četiri veterinarske stanice u Banjaluci za proteklih mjesec dana sterilisano je ukupno 160 pasa lutalica, a ovaj posao trajaće do kraja jula.

– U svakoj klinici dnevno se sterilišu po dva psa, i to životinje koje nisu opasne i koje se opet mogu vratiti na mjesto hvatanja, a svakoj od njih stavlja se i ušna markica tako da građani mogu prepoznati sterilisane pse. Na ovaj način sprečavamo da se ove životinje neželjeno pare i postanu problem građanima – rekao je Grbić.

Podsjeća da je riječ o projektu Fondacije „Dogs trust“, a koji se istovremeno radi u sedam opština u regiji, Banjaluka, Prnjavor, Laktaši, Gradiška, Kozarska Dubica, Prijedor i Mrkonjić Grad.

Kako najavljuje, od 1. septembra biće pozivani i građani da dovedu svoje pse na besplatnu sterilizaciju.

– Ovo je velika prilika da sa donatorskim sredstvima riješimo ovaj problem i smanjimo broj pasa lutalica, jer zaključak je da se i vlasnički psi nekontrolisano pare, zbog čega veliki broj štenaca završava na ulici. Već iduće godine možemo očekivati bolju situaciju u gradu- izjavio je Grbić, dodajući da će ovaj veliki projekat sigurno biti nastavljen naredne dvije, tri godine.

Banjalučani tvrde da je problem pasa lutalica u gradu eskalirao, te da je najgora situacija u naseljima Starčevica, Borik, Obilićevo, Lazarevo i Trapisti.

(Srpska Info)