fbpx

Washington i 15 država podnijeli tužbe protiv Trumpa

Ministar pravosuđa države New York kaže da će odluka izazvati veliku ekonomsku štetu te da proizlazi iz protumeksičkih predrasuda predsjednika SAD-a.

sanjari sad prosvjed epa

Petnaest američkih država i savezna prijestolnica Washington podnijeli su u srijedu tužbu na odluku administracije Donalda Trumpa da okonča pravnu zaštitu 800.000 mladih ilegalnih imigranata, izjavio je ministar pravosuđa države New York.

Eric Schneiderman je rekao da je predao tu tužbu saveznom sudu Brooklyna u ime glavnog grada SAD-a Washington DC-a i 15 država, od kojih nekoliko na sjeveroistoku zemlje, poput Connecticuta, Massachusettsa, Pennsylvanije, ali i juga, poput Virginije i Sjeverne Karoline te zapada zemlje - Oregon, Washington i Hawaii.

California se nije pridružila tužbi

California, država u kojoj živi najveći broj tih mladih nazvanih "Sanjari" nije među državama koje su se pridružile toj tužbi, iako je njezin ministar pravosuđa rekao ranije da je spreman ići na sud zaštititi te mlade ljude.

Studija Centa za američki napredak objavljena u siječnju predviđa da će okončanje programa DACA stajati Californiju 11,3 milijarde dolara na godinu, više nego ijednu drugu saveznu državu SAD-a.

Odluka predsjednika je diskriminacijska prema "Sanjarima" meksičkog podrijetla, koji predstavljaju 78 posto korisnika programa DACA, istaknuo je Schneiderman i podsjetio da oko 42.000 korisnika programa DACA živi u državi New York.

"Jasno je da će kraj DACA-e izazvati veliku ekonomsku štetu New Yorku te da proizlazi iz protumeksičkih predrasuda predsjednika Trumpa", rekao je Schneiderman, kako prenosi Hina.

Protesti u Meksiku i gradovima SAD-a

Administracija Donalda Trumpa priopćila je u utorak da ukida program Baracka Obame po kojemu su stotine tisuća mladih koji su ilegalno došli u Sjedinjene Američke Države kao djeca bili zaštićeni od izgona iz zemlje.

Nakon objave ukidanja tog programa pokrenutog 2012. godine koji se odnosi na oko 800.000 osoba, u ponedjeljak su organizirani prosvjedi u Meksiku, posebice u Tijuani, ali i gradovima diljem SAD-a.

Od 12 milijuna osoba bez osobnih dokumenata koje žive u SAD-u, procjenjuje se da su polovica Meksikanci i oko 625.000 su djeca stigla ilegalno u SAD s roditeljima.

Izvor: Agencije