fbpx

Vrbas pun fekalija, sve manje kupača: Zašto još nema kolektora za pročišćavanje otpadnih voda

Ribari Vrbas

 Foto: Mišo Vidović/Impuls

Tokom ljetnjih dana na obali Vrbasa u posljednjih nekoliko godina sve je manje kupača. 

Neprijatan miris i zagađena rijeka samo su neki od razloga zašto je to tako. Samo od Zelenog mosta do Venecija mosta ima čak osamnaest kanalizacionih cijevi koje idu duž obale Vrbasa.

Izgradnja kolektora i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Grad, a i sami građani vide kao jedino rješenje, a o njemu se govori već decenijama. 

Banjalučanin koji živi na Mejdanu, i odrastao je uz Vrbas za Srpskainfo kaže da se u njemu nije kupao sigurno već četiri godine zbog nesnosnog smrada i smeća.

– Kada uđete ili se čak i približite danas Vrbasu, osjetite nesnosan smrad. E sad zamislite, kako je kada se kupate. Želja mi je da se vratim u Vrbas, ali u ovakav, ne, bar dok se ne riješi nešto – rekao je on. 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić najavili su kolektore za pročišćavanje otpadnih voda. 

– Grad Banjaluka radi prvi kolektor. Ja želim da se o tom kolektoru priča, da se govori, ali naravno, mi ćemo djelovati. Ove godine ćemo započeti infrastrukturne radove, to je na rijeci Crkvenoj. To znači da ćemo za 50 odsto poboljšati kvalitet i bistroću i čistoću naše rijeke Vrbasa. Kolektor i izgradnja kolektora je ogromna priča. Ona je višemilionska priča. Sam projekat je bliže stotinu miliona maraka. Ali, mi krećemo sa izgradnjom najvažnijeg kolektora. Čistimo naše rijeke, čuvamo naše rijeke – istakao je Stanivuković. 

Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove ističe da Grad Banjaluku očekuju veliki projekti u narednom periodu, a jedan od najznačajnijih je pročištač otpadnih voda.