fbpx

Vodostaj Save u Jasenovcu i Gradini oborio rekord iz 1970.

2poplave jas

Sava u Jasenovcu nikad veća, pa je donijela i nikad veće probleme. Ulica uz nasip počela je da se izdiže jer je voda pronašla put ispod asfalta i napravila havariju. Istresajući zemlju na taj dio jasenovačke ulice, nadležni pokušavaju da saniraju štetu, ali voda izbija sa svih strana i to krpe vrećama s pijeskom. Samo nekoliko metara niže, ono čega su se svi pribojavali.

Mještani Jasenovca prate porast vodostaja Save iz časa u čas. Sa pravom strahuju. Kameni zid koji je izgrađen da bi ih zaštitio od poplava pedesetih godina prošlog vijeka, kao što vidite, danas je počeo da popušta.

Nabujala Sava s jedne strane zida, a s druge kuće. Ljudi se nadaju da neće popustiti. Kažu i da to što, zasad, pomalo curi kroz zid, itekako predstavlja problem jer će voda širiti prolaz a onda može da dođe do pucanja.

Ni državnom vrhu nije svejedno, pa je krizni štab, na kome je bio i premijer Hrvatske, zasjedao u Jasenovcu. Poručio je da će Hrvatske vode sve resurse usmjeriti na to područje. A to je, itekako, potrebno, jer su nasipi, u popodnevnim časovima, na nekoliko mjesta počeli da popuštaju. Vojska pokušava da ih zakrpi pa se svi nadaju da će, ipak, da izdrže.

Koliko god problema da ima u Jasenovcu, u Hrvatskoj, ima ih i sa ove strane granice. U Kozarskoj Dubici svi su se sticali da što prije saniraju odron na nasipu na potoku Moštanica, u naselju Jošik.

Potok je nabujao za nekoliko sati a nasip koji je napravljen prije tri godine to nije mogao da izdrži. Krenulo se sa hitnom sanacijom.

“Za ne daj Bože, ako bi se desilo, voda bi došla gradu iza leđa i mogla bi da poplavi grad. Nadam s da će nasip da izdrži, ekipe su na terenu i mehanizacija i nadam se da ćemo u toku noći dio nasipa koji je popustio sanirati”, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Na tom dijelu zaplavljeno je nekoliko kuća. Zato je mnogo više vode oko Spomen područja Donja Gradina, na ušću Une u Savu. Topoli užasa ne može da se priđe.

“Samo jedno grobno polje, Vrbe, je pod vodom. Samo da pojasnim – to je polje na obali Save, van zaštićenog područja i svake godine plavi prilikom porasta vodostaja. I Topola plavi, ali je ove godine jako velik vodostaja tako da su donji ogranci pod vodom”, rekla je direktor Spomen područja “Donja Gradina” Tanja Tuleković.

Svi kažu da je situacija ozbiljna, a malo ko bi da prognozira šta može da se desi tokom noći, jer su najavljene padavine. S obje strane granice, mnogima, nema spavanja.

(ATV)