fbpx

Vladina kasa sve praznija, to će na svojoj koži osjetiti i građani

Vladina kasa sve praznija, to će na svojoj koži osjetiti i građani

Foto: BHRT 

Nakon što je nedavno Fiskalni savjet Republike Srpske upozorio Vladu Srpske da se zaigrala sa budžetom i postala previše rastrošna, sada je stiglo novo upozorenje. Ovaj put od Međunarodnog monetarnog fonda. Jedno od upozorenja je da se obustave povećanja plata u javnom sektoru kako bi se zaustavila inflacija.

Ograničiti tekuću potrošnju i zaustaviti rast plata u javnom sektoru - ovo su samo neka od upozorenja koja su došla iz MMF-a, a upućena su Vladi Srpske. Posebno su istakli da će za Republiku Srpsku biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu do kraja godine.

Ipak, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović kaže da se Vlada ne slaže sa preporukama MMF-a jer nemamo više aranžman sa njima.

Ona tvrdi da neće biti smanjenja plata i penzija.

"Mi plate smanjivat nećemo. Njihov je to prijedlog, apsolutno nećemo to raditi, u najmanjoj mjeri plate i penzije ćemo ostaviti u nivou ove godine. Vršićemo uštede na nekim stavkama gdje imamo prostora i ako nam je to korisno za budžet", kazala je Vidovićeva.

MMF predlaže da se izbjegne smanjenje, ionako niskih javnih investicija, koje doprinose rastu potrošnje. Upozorenja da će Srpska doći do finansijskih problema godinama dolaze i iz opozicije.
Šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica kaže da nema potrebe da nas MMF upozorava, jer mi znamo, kaže on, u kakvom je stanju Republika Srpska, a zna to dobro i Vlada.

"Ove godine Republika Srpska mora da vrati preko milijardu KM i teorije SNSD-ove vlasti da to nije loše kada uzmete milijardu onda vratite milijardu padaju u vodu. Oni to pokušavaju prikazati jedan za jedan međutim to bi bilo dobro ukoliko se ne bi kamate obračunavali na sve zajmove i međunarodne i domaće", kazao je Govedarica.

Potrebe za finansiranjem u ovoj godini narasle su upravo zbog velike otplate dugova.

S druge strane, zbog dugogodišnjih netransparentnih zaduženja, strani kreditori ali i investitori zaobilaze Republiku Srpsku, a to vodi u ekonomsku nestabilnost.

"Vladajuća koalicija je prekršila svaku moguću mjeru normalnog zaduženja i ponašnja ne vodeći računa o finansijskoj stabilnosti. Poruka iz MMF je precizna zabrinjavajuća i govori da vlast vrlo loše upravlja finansija i da posljedice mogu biti katastrofalne", smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Poslanik Željko Dubravac (NF) kaže da su dosadašnja zaduženja bila pod velom tajne - ko su oni koji kupuju te obveznice i jasno je da se ne može manjak u budžetu namiriti obveznicama i da Republika Srpska ulazi u dužničko ropstvo sa ozbiljnim finansijskim problemima a najviše će to osjetiti građani na svojoj koži.

Kamate MMF-a su najniže u svijetu ali nisu bezuslovne. Upravo zbog tih uslova, posljednji kreditni aranžman sa MMF-om propao je krajem 2020.godine jer vlast u Srpskoj nije htjela da prihvati uslove kreditiranja koji su uključivali obavezu uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH čime bi se suzbilo pranje novca i obezbijedila transparentnost u zaduženjima.

BN