fbpx

Vlada ugrozila aranžman s MMF-om!

765 430 9bc9a69470b16bfb042223ce945d3cbc

Međunarodni monetarni fond je u posljednjem trenutku odgodio zaključenje pregleda kreditnog programa za Bosnu i Hercegovinu, koji je trebalo da omogući isplatu naredne tranše kredita u iznosu od oko 150 miliona maraka. Iznenadna odluka MMF-a je posljedica najave Vlade Republike Srpske da povećava plate u javnom i privatnom sektoru, kao i Vlade Federacije da poveća beneficije za veterane.

Povećanje mjesečnih zarada u Republici Srpskoj, moglo bi da zaustavi isplatu kreditaa Međunarodnog monetarnog fonda. Iz MMF-a je poručeno da obustavljaju sve aktivnosti dok ne izvrše analizu kako će povčanje neoporezivog dijela i najniže plate u Srpskoj, uticati na budžet i nesmetano ispunjavanje obaveza prema ovom međunarodnom kreditoru.

“MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u Federaciji i plate u javnom sektoru u Republici Srpskoj, rekao je za Rojters rezidentni predstavnik MMF-a u BiH”, Francisko Parodi.

Ekonomisti upozoravaju da Republika Srpska u velikoj mjeri zavisi od novca koji dobija od MMF-a i da je ovakav potez ove finansijske institucije bio očekivan. Entiteti su, smatra struka, ugovorima proširenom aranžmanu MMF-u obećali poštovanje određenih pravila, tako da će i ovaj put morati da objasne svoje postupke.

Međunaordni monetarni fond je i ranije upozoravao Republiku Srpsku da mora da smanji javnu potrošnju jer su plate iako niske, zapravo previsoke u odnosu na produktivnost, koja je prema stavu MMF-a, veoma niska. U Vladi Srpske međutim ne očekuju probleme u isplati narednih tranši, jer kažu da su dobro izračunali i da će biti dovoljno sredstava za servisiranje svih kredita.

U opoziciji upozoravaju da Republika Srpska već ima finansijske probleme. Francisko Parodi sada uslovljava, kažu u PDP-u, a prethodnih godina je dobro sarađivao sa vlastima u Republici Srpskoj, dajući joj kredite u zamjenu za nove namete građanima.

Od 24 stavke iz produženog aranžmana sa MMF-om, vlasti BiH, Srpske i Federacije su ispunile su tek polovinu, tako da je od početka bilo jasno da rast plata kroz poresko rasterećenje, koji je Vlada Srpske dogovorila sa socijalnim partnerima, neće biti po volji Međunarodnog monetarnog fonda.

BN TV