fbpx

Vlada FBiH održava vozni park od 400 vozila, što je građane koštalo više od 19 miliona KM

Screenshot 2 20

Odluka Vlade FBiH o kupovini 20 novih automobila za iznos od milion KM, koja je donesena na posljednjoj sjednici, samo je jedna u nizu donesenih u protekle dvije godine, a koje se tiču proširenja voznog parka federalnih institucija.

Prema odlukama donesenim prošle i ove godine može se zaključiti da se, manje-više, održava status quo kada je riječ o stanju u voznom parku koji ima približno 400 vozila.

Direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać u odgovoru na upit Klix.ba dao je podatke za tek 20 vozila koja su u vlasništvu službe, a to je šest dostavnih te 14 putničkih vozila. Najstarije vozilo je iz 2003., a najnovije iz prošle godine.

”Svaki budžetski korisnik vodi evidenciju i brigu o svojim vozilima tako da Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH postupa po odlukama Vlade FBiH kada je riječ o nabavci i prodaji. Naprimjer, na jučerašnjoj sjednici vlada je na prijedlog Sudske policije donijela odluku o prodaji njihovih, čini mi se, osam vozila putem službe”, pojasnio je Korać.

Naime, posljednji podatak o stanju vozila svih federalnih institucija iznijela je radna grupa Vlade FBiH koja je 2016. ustanovila da vozni park Vlade Federalne uprave policije, Poreske uprave, Sudske policije i Federalne uprave civilne zaštite ima blizu 450 vozila.

Vlada FBiH je krajem oktobra nabavila 11 vozila, a u martu prošle godine još 10, što je s jučerašnjom odlukom o kupovini 20 ukupno 41 vozilo.

S druge strane, sredinom prošle godine na licitaciji su prodata 44 vozila, a krajem 2017. odobrena je prodaja dodatnih pet vozila.

Radna grupa Vlade FBiH, koja je 2016. ustanovila da u voznom parku ima blizu 450 vozila, navela je da su na raspolaganju najnoviji tipovi Volva XC60, BMW 5, Audija A6, ali i motocikli, traktori, freze, čamci, gliseri i oklopna vozila, autobusi te rovokopači.

Prosječna nabavna cijena jednog vozila iznosila je 42.000 KM, što znači da 450 vozila ove vlade košta skoro 19 miliona KM.

 

 

(Klix)