fbpx

Visoka stručna sprema može da bude prepreka za dobijanje posla

vlcsnap 2018 07 14 19h51m02s988

Ponekad i visoka stručna sprema može da bude prepreka za dobijanje posla. Oni koji su završili fakultet, nerijetko, u nemogućnosti da se zaposle, pristaju da rade i na radnim mjestima za koje se traži srednja stručna sprema, ali budu odbijeni jer su - previše kvalifikovani.

U Zavodu za zapošljavanje pojašnjavaju da, u tom slučaju, mora da se donese odluka: šta je osnovno, a šta alternativno zanimanje.

"Ukoliko lice se izjasni za alternativno zanimanje sa srednjom stručnom spremom, ono to svakako može, može dobiti potvrdu sa evidencije, može biti pozvano znači da radi sa srednjom stručnom spremom", kaže Vedrana Milinković, portparol Zavoda za zapošljavanje RS.

Ekonomista Luka Macanović odbijen je na nekoliko konkursa zbog viška kvalifikacija. Kaže da se susretao sa raznim situacijama ali da se, na kraju, sve svede na isto.

2I to ne jednom nego nekoliko puta, čak imam i napismeno kada dođe ono poslije prvog ili drugog kruga, kad treba da se razgovara o novcu i kolika će biti plata, kolika su primanja, kakve su vaše konkretne i detaljne obaveze, tada dođe ta formulacija, ipak smo našli adekvatnijeg kandidata, vaše sposobnosti prevazilaze obaveze koje nudi to radno mjesto, odnosno ta pozicija", kaže Macanović.

Poslodavcima koji traže radnike sa srednjom stručnom spremom prvo i predlažemo kandidate sa tim stepenom obrazovanja, objašnjavaju u Zavodu za zapošljavanje, ili one koji su se sami opredjelili da im je to osnovno zanimanje. U Agenciji za posredovanje u zapošljavanju ''Spektar'', kažu i da poslodavci, često, odbijaju kandidate zbog straha od njihovih kvalifikacija.

"A taj strah se ogleda u tome da će ta osoba da ode prvom nekom sljedećom prilikom ako joj se ponudi adekvatniji posao, i misli da će podcijeniti tu osobu ako joj ponudi platu koja objektivno je mnogo manja nego što ta osoba u stvarnosti vrijedi na tržištu", kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije Spektar.

U agenciji "Spektar" kažu da ovakve situacije nisu rijetkost. Uvjereni su da je problem u aktuelnom obrazovnom sistemu koji, po njima, prozivodi kadrove za koje ne postoji velika potražnja na tržištu.

ATV