fbpx

“Verovali ili ne”: Kako su regionalni mediji preneli tekst Jerusalim posta da je Vučić sprečio Treći svetski rat?

Aleksandar Vucic

Ono što je zaokupiralo domaće, ali očito i regionalne medije, bio je lični stav izraelskog političara i poslanika Boaza Toporovskog za Jerusalim post.
Naime, Toporovski je ni manje ni više napisao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprečio Treći svetski rat.

On se u tekstu zapravo dotakao nedavnih dešavanja na Kosovu i ranjavanja dvojice Srba od kojih jedan ima 11 godina.

“Vučić, koji je svoju političku karijeru započeo u zemlji koja je odisala građanskim ratom, učio je na strašnim greškama Balkana 1990-ih i radi na uspostavljanju stabilnosti u regionu Balkana. Rizikujući političku nepopularnost, pregovarao je sa Kosovom uz podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa”, napisao je između ostalog Toporovski.
Za njegov tekst su se “zakačili” i regionalni mediji, ali svrstavajući ga maltene u ono “verovali ili ne”.

Tako je sarajevski portal Klix u tekstu pod naslovom “Vjerovali ili ne: Izraelski zastupnik tvrdi da je Vučić spriječio Treći svjetski rat”, napisao da je Toporovski Vučića “predstavio u svetlu potpuno nepoznatom onima koji lik i delo srbijanskog predsednika prate već duži niz godina pa se onda samo nameće pitanje na kojim „činjenicama“ se baziraju tvrdnje koje su u njemu iznesene i ko bi, pri zdravoj pameti, Vučiću pripisao zasluge za zaustavljanje, ni manje, ni više, nego Trećeg svetskog rata”.

I Oslobođenje ima sličan naslov: “Neverovatno, ali istinito/ Jerusalim post pisao o Vučiću i kako je „spričio treći svetski rat””.

“Na trenutak se čini kao da čitamo srbijanske medije u određenom vlasništvu…”, piše, između ostalog, Oslobođenje.

I hrvatski Index je preneo tekst iz Jerusalim posta pod naslovom “Izraelski političar: Vučić radi na tome da spreči treći svetski rat”.

I crnogorski portal Analitika preneo je Toporovskov lični stav isto sa “verovali ili ne”.

I Dnevni avaz je pisao o tvrdnjama Toporovskog.

Danas