fbpx

Uskoro sjednica NSRS zbog presude Suda u Strazburu

Dodik M iRadio Sa

Foto: Radio RSA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nazvao jesumnjivom i spekulativnom presudu „navodnog“ Suda u Strazburu u slučaju Kovačević protiv BiH.
Dodik je rekao da ona dodatno unosi probleme u BiH.

"Ta presuda je više preporuka nego što je obavezujuća. Nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na putu ka Evropi i zaustavljaju je u mogućnosti razvoja. Presuda ima za cilj da se obračuna sa konstitutivnošću naroda. Zato propadaju svi napori koji su šili za tim da se Dejtonski sporazum održi i bilo je diletantski od strane grupe ljudi koji su donijeli presudu", rekao je Dodik.
"Otišli su izvan Konvencije i kreiraju novo stanje. BiH ne može da opstane kao zemlja na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, niko na ovim prostorima. To ne može ni Belgija ni Švajcarska. Približava BiH njenom raspadu više nego mogućnosti da se uredi onako kako je predviđeno. RS smatra da je to neprihvatljivo i neprovodivo", dodao je.

Dodik je rekao da će inicirati sjednicu NSRS u najskorije vrijeme.

"Drago mi je da su svi predstavnici srpskog naroda odbacili ovakav pristup koji je trajno podijelio BiH. Snažniji su oni koji misle da BiH jedino može da ostane na principu konstitutivnosti.

Sjednica NSRS treba da potvrdi da je pravna procedura u pogledu donošenja ove kvaziodluke prekršena prekršena. Grupa sudija je otišla izvan Konvencije, što je neprihvatljivo. Predložiću da NSRS odbaci odluku ovog suda kao čin idealističkog pristupa uređenju zemlje", istakao je.

On je naglasio da će se tada stvoriti uslovi da Srpska predloži članove Ustavnog suda BiH.

"Jednog dana ću predložiti članove, to je moja ustavna obaveza, ali to ne znači danas i ne znači juče kada su oni /opozicija/ galamili na tu temu", zaključio je Dodik.

Predsjednik Srpske podržao je i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića u nastojanju da objasni zašto SDS i PDP nisu u pravu kada pokušavaju da izdejstvuju vanrednu sjednicu o navodnom kršenju zaključaka Narodne skupštine.

"Nemam ništa protiv te sjednice i da se o tome razgovara. Isti oni koji su bježali od zaključaka sada žele da uđu u skupštinu, to je dobra stvar za demokratiju u Republici Srpskoj. Vjerujem da će imati konstruktivne prijedloge", rekao je Dodik.

On je naveo da vladajuća koalicija u Srpskoj vodi računa i smatra da sve što se dešava treba da se dešava u Narodnoj skupštini i u okviru njenih zaključaka da se sprovodi.

BN