fbpx

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE USK: Dva nacrtana vozila i rok isporuke od samo 15 dana

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE USK: Dva nacrtana vozila i rok isporuke od samo 15 dana

Kada u tenderskoj dokumentaciji ugovorni organi preciziraju rok isporuke vozila od samo 15 dana, te uz to tender uvrste u planske dokumente tek desetak dana prije objave i u specifikacijama praktično nacrtaju tražena vozila, jasno je da je tender sumnjiv i da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Upravo to je uradila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona raspisala je tender za nabavku dva putnička motorna vozila, vrijedan procijenjenih 68.300 KM bez uračunatog poreza.

Iako ova nabavka nije prvobitno bila uvrštena u Plan javnih nabavki, da bi ispoštovali zakon, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK samo desetak dana prije objave tendera mijenjaju Plan nabavki, te su tom prilikom ovaj tender formalno uvrstili u planski dokument.

U tenderu se, ipak, jedan detalj posebno ističe, a to je precizirani rok isporuke od samo 15 dana, što stvara sumnju da je posao s nekim od ponuđača ranije dogovoren. Da bi se ispoštovao ovaj rok, ne samo da bi oba vozila već trebala biti na lageru nekog od ponuđača, nego bi i određena papirologija već trebala biti pripremljena. Rok od 15 dana bio bi ambiciozan čak i za fizičko lice koje bi željelo kupiti novo vozilo.

Na kraju dolazimo i do tehničkih specifikacija traženih vozila. Za oba tražena vozila postoji sumnja da su praktično nacrtana riječima, a to se ogleda kroz kombinaciju traženih minimalnih i maksimalnih dimezija, određivanja „od-do“ kada je riječ o dužini vozila, kroz traženu srebrnu metalik boju, određenih minimalnih i maksimalnih karakteristika motora, minimalnu zapreminu prtljažnika...

usk vozilo

Lijevo – tražene karakteristike AB limuzine; desno – tražene karakteristike malog SUV vozila.

Zaključimo, tenderska dokumentacija postavljena na ovakav način ukazuje na mogućnost diskriminacije ponuđača, što nije dozvoljeno prema Zakonu o javnim nabavkama BiH.

pratimotendere.ba