fbpx

UNHCR: Četiri miliona djece neće ove jeseni krenuti u školu

UNHCR

Četiri miliona djece izbjeglica ne ide u školu, navodi se u najnovijem izvještaju Agencije UN za izbjeglice (UNHCR) o obrazovanju izbjeglica.

UNHCR saopštava da je broj djece migranata koja ne idu u školu za pola miliona veći u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi, 61 odsto djece izbjeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 odsto djece širom svijeta, dok svega 23 odsto njih upiše srednju školu u odnosu na 84 odsto djece u svijetu.

Fakultet upiše 37 odsto mladih u svijetu, dok samo jedan odsto izbjeglica ima tu šansu, a ovaj podatak se, napominje UNHCR, ne mijenja u posljednje tri godine.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi istakao je da će bez obrazovanja biti učinjena bespovratna šteta budućnosti djece izbjeglica i njihovih zajednica. ”Obrazovanje je način da se pomogne djeci da zacjele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina,” rekao je Grandi.

Izvještaj ističe napredak zemalja koje su se obavezale da će poštovati Deklaraciju za izbjeglice i migrante i da će tokom 2017. godine upisati u školu 500.000 djece.

Istovremeno se naglašava da treba učiniti više kako bi sve izbjeglice dobile obrazovanje koje zaslužuju, a zemlje koje prihvataju migrante pozivaju se da uključe djecu u nacionalne obrazovne sisteme uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

U izvještaju se ukazuje i da 92 odsto djece izbjeglica školskog uzrasta živi u zemljama u razvoju i da im je potrebna finansijska pomoć međunarodne zajednice. Navodi se da je krajem 2017. godine u svijetu bilo više od 25,4 miliona izbjeglica, od toga 19,9 miliona pod zaštitom UNHCR-a.

Više od polovine, 52 odsto, činila su djeca među kojima je bilo 7,4 miliona djece školskog uzrasta. ”Preokrenimo trend: Obrazovanje izbjeglica u krizi” je treći godišnji izvještaj koji objavljuje UNHCR.

Prvi je objavljen 2016. godine pod nazivom „Na gubitku” pred Samit Generalne skupštine UN-a o izbjeglicama i migrantima. Drugi izvještaj „Zanemareni” objavljen je prošle godine i u njemu je istaknut jaz između djece migranata i njihovih vršnjaka u šansama za obrazovanje.

(Agencije)