fbpx

UN: U šest mjesci napadnuto gotovo 500 škola u svijetu

djeca skola sirija izbjeglice ap promo 0

Podaci iz 2016. o 753 napada na škole i bolnice u 20 zemalja mogli biti nadmašeni do kraja godine.

Gotovo 500 škola u svijetu koje se nalaze u ratom zahvaćenim zemljama napadnuto je u samo šest mjeseci, upozorila je pred Vijećem sigurnosti Virginia Gamba, visoka predstavnica UN-a za djecu.

Tokom šest posljednjih mjeseci, više od 500 škola je napadnuto, što znači da bi podaci iz 2016. o 753 napada na škole i bolnice u 20 zemalja mogli biti nadmašeni do kraja godine, naglasila je.

Prije sedmicu dana Virginia Gamba je tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja UN-a o djeci u oružanim sukobima ocijenila da su "djeca postala pogonsko gorivo modernih oružanih sukoba".

Korištenje škola u vojne svrhe

Između aprila i juna 174 škole su bile na meti napada u DR Kongu, uglavnom u regiji Kasai, precizirala je. U većini sukoba i vladine snage i pobunjenici koriste škole u vojne svrhe.

U potresnom govoru pred Vijećem sigurnosti Joy Bishara, jedna od djevojaka koje je 2014. u Nigeriji otela oružana grupa Boko Haram i koja je uspjela pobjeći, zamolila je vlade da zaštite škole.

"Vlade moraju štititi škole kako bi djeca mogla učiti i promijeniti svijet. Ako škole ne budu zaštićene, izgubit ćemo generacije. Ako nismo zaštićeni, ne možemo studirati, svi snovi, sve nade nestaju i to šteti budućnosti zemlje".

Joy Bishara je izbjegla u Sjedinjene Države i želi postati doktorica.

Izvor: Agencije