fbpx

UN: Na rubu gladi 8,4 miliona Jemenaca

jemen epa 10

U Jemenu je zbog rata poginulo približno 10.000 ljudi, više od dva miliona je raseljeno, a izbila je i epidemija kolere.

Zaraćene strane u Jemenu moraju dopustiti da pomoć dopre do 8,4 miliona ljudi, koji su na rubu gladi, saopćio je visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija Jamie McGoldrick.

"Blokade luka ograničavaju zalihe goriva, hrane i lijekova, a dramatično povećavaju broj ranjivih ljudi, kojima je potrebna pomoć. Životi miliona ljudi, uključujući i 8,4 miliona Jemenaca, zavise od naše sposobnosti da pružimo hranu, pitku vodu, lijekove i sklonište", rekao je McGoldrick, prenosi Reuters.

Blokada luka

U toku građanskog rata u Jemenu, koji traje od 2015, poginulo je približno 10.000 ljudi, raseljeno više od dva miliona, a izbila je i epidemija kolere, koja je pogodila milion ljudi.

Saudijska vojna koalicija, u sukobu s Husima, blokirala je luke prošlog mjeseca nakon što su Husi lansirali raketu prema prijestonici Saudijske Arabije Rijadu.

Vlada SAD-a u petak je pozvala saudijsku koaliciju da osigura nesmetan prohod humanitarne pomoći kroz sve jemenske luke i aerodrom u prijestonici Jemena Sani.

Izvor: Agencije