fbpx

Ubijena novinarka koja je pokrenula istragu "Panama papira"

1novinarka

Novinarka Dafne Karuana Galicia (53), koja je povela istragu “Panama papira” ubijena je danas u eksploziji bombe postavljene na njen automobil Pežo 108 u blizini njene kuće. Pokrenutom istragom je otkrivena korupcija na Malti, ali i korupcijski skandali širom svijeta i umiješanost političara i visokih zvaničnika u ofšor poslovanja.

Prema informacijama, prasak je bio toliko jak da je vozilo raznijeto u nekoliko dijelova koji su popadali po obližnjem polju.

Blogerka, čije je objave pratilo više ljudi nego lokalne medije, svojevremeno je od “Politika” dobila nadimak “jedna žena Vikiliks”, pa se navodi da je blog smetao koliko vlastima, toliko i osobama iz podzemlja najmanje države Evrope.

Njena najnovija otkrića skrenula sa pažnju na premijera Malte Džozefa Muskata, kao i dvojicu njegovih najbližih saradnika. Naime, prema navodima, svi su povezani sa ofšor kompanijama i prodajom pasoša Malte, kao i uplatama vlade Azerbejdžana.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju bombe u kojoj je Galicia stradala.

– U ovim momentima, dok je zemlja u šoku zbog tako užasnog napada, pozivam sve da obrate pažnju na svoje riječi, da ne prebacuju osude i da pokažu solidarnost – rekla je predsjednica Malte Mari Luiz Koleiro Preka.

Ona je dodala da se obratila bezbjednosnim službama za pomoć identifikacije počinilaca.

– Svi znaju da je Galacia bila moj oštar kritičar, koliko politički toliko i lično, ali niko ne može da opravda ovakav varvarski čin na bilo koji način – naglasila je.

Nakon izbora koji su održani ovog ljeta, politički komentatori su se plašili povratka političkog nasilja koje je pogađalo Maltu tokom osamdesetih godina.

Pojedini političari su naveli da je nesumnjivo ubistvo povezano za izvještajima Galacie, a prema izvještajima lokalnih medija, ona je prije 15 dana prijavila policiji da dobija prijetnje smrću.

Novinarka je objavila posljednju objavu u blogu u 14.35 časova danas, a eksplozija koja se dogodila u blizini njene kuće, prijavljena je neposredno nakon 15 časova. Iz policije je saopšteno da još nije identifikovano tijelo, a prema pojedinim izvorima eksploziju je čuo i jedan od trojice njenih sinova koji je bio kući, pa je istrčao na lice mjesta.

Galacia, koja je tvrdila da nema političke veze, imala je više tema o kojima je željela da piše, od banaka koje omogućavaju pranje novca, do povezanosti onlajn gejming industrije Malte sa mafijom. Tokom protekle dvije godine, njeni izvještaji su mahom bili usmjereni na otkrivanje “Panama papira”, dokumenata koji su objavljeni iz interne baze četvrte najveće ofšor pravne firme na svijetu “Mosak Fonseka”. Informacije je dobio njemački novinar lista “Zidojče cajtung”, pa ih je podijelio sa medijskim partnerima širom planete, među kojima je i “Gardijan”, kroz Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Inače, Galacijin sin Metju Karuana Galacija, takođe je novinar i programer koji radi za ICIJ.

Ranije ove godine, dok je Malta predsjedavala Evropskom unijom, radovi Galacije su izazvali velike brige Briselu. Članovi Evropskog parlamenta su otvoreno pozivali na ostavku premijera Malte Džozefa Muskata nakon velikog skandala u koji je bila upletena njegova žena, fiktivna kompanija Paname i isplate ćerke predsjednika Azerbejdžana. Muskat je demantovao optužbe i obećavao da će se povući ukoliko neko dokaže navode Galacije.

Saznavši za pogibiju Galacije, njemački član Evropskog parlamenta, Sven Gigold, vodeća osoba u istrazi EU vezanoj za “Panama papire”, je rekao da je “šokiran i tužan”.

– Previše je rano da znamo šta je izazvalo eksploziju, ali očekujemo da to otkrije istraga. Takvi incidenti podsjećaju na Putinovu Rusiju, ne Evropsku uniju. Ne može da postoji apsolutno uopšte tolerancije prema nasilju usmjerenom na novinare i prekršaje slobode izražavanja u EU – rekao je.

Političari opozicije tvrde da je došlo do pada vladavine prava Malte od kako je Miskat 2013. godine osnažio i vratio laburističku partiju na vlast nakon dugog perioda. Četiri policijska komesara su dala ostavke pod njegovom vladavinom, a peti Lorens Kutahar je preuzeo posao u avgustu 2016. godine.

Bilo je nekoliko eksplozija automobila-bombi na Malti tokom proteklih godine, a iako počinioci nisu identifikovani, postoji mišljenje da je nasilje povezano sa raspravama između kriminalnih grupa i rijetko ko je pomišljao da bi moglo da bude politički motivisano, navodi “Gardijan”.

(EuroBlic)