fbpx

Ubice na cesti: Trgovci traže povećanje standarda za uvoz automobila

2ubice cesta

Našim cestama svakodnevno saobraća veliki broj automobila koji su opasni po one koji njima upravljaju, ali i po druge učesnike u saobraćaju. Uz sve to zabrinjavajući je nivo zagađenja zraka koji uzrokuju automobili, pa trgovci i serviseri automobila smatraju da je vrijeme da država djeluje, jer postoji opasnost da situacija postane još gora.

Trgovci automobilima imaju prijedlog da se novi automobili uvoze s minimalnom normom EURO 6, a rabljeni automobili sa normom EURO 5. Glavni razlog je katastrofalan prosjek od 17,5 godina, kada je u pitanju prosječna starost automobila na cestama u BiH.

Rabljena vozila

- Tržište automobila u BiH unazad desetak godina ide u korist rabljenih automobila. Jedan od razloga je naša zakonska regulativa pogoduje uvozu rabljenih vozila. Kada kažem pogoduje, tu mislim na nedostatak olakšica i stimulacija za kupovinu eko automobila. U Hrvatskoj, na primjer, postoje trošarine koje plaćate prilikom uvoza, a koje su u vezi sa emisijama CO2. što automobil više zagađuje, veća je ekološka taksa, a kod nas što je auto starije, plaćate manju okolinsku taksu - kaže Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila FBiH.

On ističe da što su automobili stariji, sa sobom nose i više problema, pored zagađivanja okoline, postoje problemi tehničke ispravnosti te vraćanja kilometraže.

- Kod nas ukoliko ukucate internet pretragu za vraćanje kilometraže, dobit ćete ponude, iako je riječ o krivičnom djelu - ističe Muratović.

Procjene stručnjaka govore da transport u BiH učestvuje u zagađenju zraka u omjeru od 30 do 35 posto, a to je itekako povezano sa podatkom o vozilima u prosjeku starim 17,5 godina.

- Preko 70 posto automobila kod nas je starije od 15 godina i to govori da naši zakoni ne idu u korak s vremenom. Postoji bojazan da će nas preplaviti rabljena dizel vozila, zbog toga želimo uvođenje EURO 6 norma za nove, a EURO 5 za rabljene automobile. To bi značilo da, ako već moramo uvoziti rabljena vozila, bilo bi riječ o automobilima starim pet do sedam godina, koja manje zagađuju. Mi sada imamo EURO 4 normu, koja otprilike zagađuje oko 30 posto više nego EURO 5 norma - pojašnjava Muratović.

IPI Institut je radio istraživanje u saradnji s MUP-ovima, podsjeća Muratović, koje je pokazalo da su automobili koji su prošli tehnički pregled pušteni u promet sa 70 posto grešaka, koje se tiču kontrolnih i upravljačkih mehanizama i pneumatika. 

- Mi imamo potencijalne ubice na cesti, što posebno zabrinjava kada znamo kakva je cestovna infrastruktura kod nas - ističe Muratović.

Prosjek od 17,5 godina

Prema podacima trgovaca u BiH se svake godine uveze oko 65.000 vozila, od čega je oko 10.000 novih. Kada je u pitanju cijena, najviše se traže automobili koji koštaju između 10 i 15 hiljada maraka, mada se u našoj zemlji događaju i prodaje "teške" i preko 200.000 maraka.

- Cilj je da se prodaju kvalitetniji automobili, radi zaštite okoline, sigurnosti saobraćaja... Automobili na cestama su veoma loši. Vozilo od staro 17 godina može biti ispravno, ali ljudi koji voze takva vozila najčešće nemaju novca za održavanje, pa to "krpare" sami u neadekvatnim prostorima, kod nestručnih servisera. Zbog toga su ta vozila izuzetno loša - kaže Pejo Nišandžić, potpredsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila FBiH i vlasnik tuzlanske autokuće "Nipex".

On dodaje da u sklopu "Nipexovog" autosalona djeluje i tehnički pregled te da ima dobar uvid u to kakvi automobili dolaze.

- Veliki broj vozila vraćamo, jer tehnički nisu ispravna - ističe Nišandžić.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić ističe da automobili s prosjekom starosi 17,5 godina sigurno sa sobom nose i određene opasnosti, posebno kada znamo kako se radi na tehničkim pregledima.

- Većina tehničkih pregleda ima glavni cilj da naplati uslugu, a vozilo koje izađe ne mora biti ispravno. To tvrdim, jer takva iskustva imamo u praksi. Problem su automobili kao veliki zagađivači, ali i autootpadi koji se nalaze pored magistralnih i regionalnih cesta, što je jedno veliko ruglo - kaže ministar Gluhić.

Predstavnici trgovaca automobilima danas su održali sastanak u Tuzli u organizaciji Privredne komore FBiH, na kojem je, između ostalog, usaglašano da se od nadležnih na nivou BiH traži povećanje standarda za uvoz rabljenih i novih vozila.

Faktor