fbpx

U šta je utrošen novac od akciza?!

2akciye

U BiH je misterija gdje odlazi novac prikupljen od naknada na puteve i akciza na gorivo, nakon što bude podijeljen entitetskim ministarstvima finansija. Analiza Srpske demokratske stranke pokazuje da je Republika Srpska od 2009. godine, po osnovu naknada na puteve i akciza na gorivo, prihodovala 2,5 milijardi maraka.

Novac od akciza se po raznim osnovama skuplja godinama, a nema gotovo nikakvih efekata osim što se krpe rupe u budžetima. U SDS-u tvrde da analiza koju su uradili pokazuje da je Republika Srpska od 2009. godine od naknada za puteve i auto-puteve dobila milijardu maraka, a od akciza na naftu i naftne derivate milijardu i po maraka što je ukupno dvije i po milijarde čistog novca.

Zabrinjava to što Republika Srpska i pored velikog novca koji je na osnovu naknada i akciza prikupljen, podiže kredite za izgradnju auto-puteva.

Očigledno je da su sredstva potrošena nenamjenski, analiziraju u SDS-u. Poslanik PDP-a Perica Bundalo kaže da nema informacije o načinu na koji se troši novac prikupljen po osnovu naknada i akciza.

Naknade na puteve i akcize na gorivo nisu jedini primjeri kada je u pitanju novac koji plaćaju građani, a koji se ne troši namjenski. U posljednjih devet godina po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine u BiH je prikupljeno šest milijardi maraka. Taj novac je sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje podijeljen entitetskim i Ministarstvu finansija Brčko distrikta.

U zdravstvo nije uloženo ništa, iako su različita udruženja oboljelih izričito tražila da određen procenat od tog novca bude usmjeren u zdravstvo.

(BN televizija)