fbpx

U Srpskoj skuplje cigarete, struja i vozački ispiti

vlcsnap 2018 01 01 18h38m09s155

BANJALUKA, Nova godina – nova poskupljenja. Sa prvim januarom, već uobičajeno, cigarete su skuplje – kutija u prosjeku košta 20 feninga više.

A već je poznato da nam sa novom godinom stižu i veći računi za struju, jer će zbog veće naknade za obnovljive izvore energije prosječan račun biti veći za 0,7 odsto.

Ipak, neće sve sa 1. januarom 2018. godine da poskupi. Nešto će i da pojeftini. Kao što su neke usluge mobilne telefonije.

Pozivi prema drugim mobilnim mrežama su jeftiniji, nakon što su tri operatera uskladila cjenovnike. Ali, s obzirom da je u pitanju pojeftinjenje u prosjeku manje od jednog feninga, teško će neko da ga i osjeti osim korisnika koji “vise” na telefonu.

Ali telefonske cijene su samo kap u moru. Budući vozači će morati da izdvoje i do nekoliko stotina maraka više, jer poskupljuju i vozački ispiti, čim nadležni usvoje nove cjenovnike. Građani su se već navikli na novogodišnje iznenađenje u vidu viših cijena. Ove godine ih dočekuju spremni.

Ova poskupljenja su samo priprema za pravi udar na džepove građana, koji se očekuje 1. februara, kada će na snagu stupiti zakon o akcizama. Zbog skupljeg goriva će, tvrde ekonomisti, porasti cijene svih proizvoda i usluga u Republici Srpskoj.

ATV