fbpx

U SAD 0,1 posto porodica bogato kao devedeset posto ostalih

o poverty america facebook 696x456

U SAD je siromašan svaki peti Afroamerikanac i Južnoamerikanac, te svaki 11 bijelac.

U SAD živi 47 miliona siromašnih, a devet miliona ne zarađuje niti dobija od države nijedan dolar, navodi Američki biro za popis stanovništva.

Podaci pokazuju da 0,1 posto imućnijih američkih porodica ima bogastvo koliko i 90 posto svih porodica u SAD.

Profesor Philip Alston, specijalni izvjestilac za esktremno siromaštvo i ljudska prava UN, napisao je socijalnu studiju, putujuću po SAD i ukazujući na razmjere nemaštine desetina miliona ljudi.

Savko peto dijete u Americi živi od narodne kuhinje, a istraživači ukazuju da u SAD postoji milion i po domaćinstava koja zarađuju manje od dva dolara dnevno.

Takođe, 46 miliona ljudi koristi javne kuhinje i hranu dobrotvornih ustanova.

Broj nezbrinute djece u SAD povećan je za 60 posto tokom posljednjih šest godina, a 1,6 miliona mališana tokom prošle godine noćilo je u prihvatilištima za beskućnike.

Kada je riječ o rasnoj pripadnosti, tokom 2016. godine u populaciji Afroamerikanaca bilo je 22 postosiromašnih, kod Južnoamerikanaca taj procenat iznosi 19,4 posto, kod Azijata deset posto, a kod bijelaca 8,8 posto.

U SAD je siromašan svaki peti Afroamerikanac i Južnoamerikanac, te svaki 11 bijelac.

Podaci pokazuju da gotovo pola mladih Amerikanaca /48,8 posto/ u dobi od 25 godina još živi kod roditelja, a 51 odsto američkih radnika zarađuje godišnje manje od 30.000 dolara.

Na listi zemalja sa najboljim socijalnim stanjem, SAD su, među 41 ocijenjenom zemljom, zauzele tek 36 mjesto.

Analitički portali prenose ocjene stručnjaka da se Vašington miješa u poslove drugih zemalja i ukazuje na njihove probleme, dok se, istovremeno, u SAD primjećuje slom društva.

Fokus.ba