fbpx

U očekivanju odluke Suda BiH, da li Dodik ima podršku građana?

U očekivanju odluke Suda BiH, da li Dodik ima podršku građana?

Foto: N1

Činjenica je da se nije veliki broj građana okupio u petak na protestima podrške Miloradu Dodiku. Dok se taj događaj polako već zaboravlja, raste interes za odluku Suda BiH o zahtjevu za izuzeće sutkinje Ćosić-Dedović, kao i za poruke da Dodik treba da ode.

Uobičajan radni dan. Na međuntitetskoj liniji Sarajeva i Istočnog Sarajeva nema granice koju politika SNSD-a uporno zaziva. Izostali su i komentari na proteste koji su održani u petak, konkretnije na slab odziv građana. Tek se rijetki odvaže stati pred kameru u Istočnom Sarajevu, koliko je politika u službi građana, a koliko svom vlastitom interesu odgovaraju.

Najavljivale su se hiljade, u pojedinim mjestima skupovi su se mjerili u stotinama. Opozicija u RS poručuje, ako Sud BiH potvrdi optužnicu, Milorad Dodik treba podnijeti ostavku, jer je evidentno da podrške građana nema.

Opozicija najavljuje i održavanje parlamenta na otvorenom 7. septembra, ispred zgrade NSRS na kojem će biti predstavljen dokument o neprovođenju zaključaka NSRS, Istih onih na kojima je SNSD insistirao, a njihovo provođenje ignoriše.

Iz SNSD-a i partnerskih stranaka reakcije na poziv o ostavci. O protestima ni riječ. Opozicija je dio koalicije za rušenje RS, poručuje Radovan Kovačević

U entitetu Federacija s druge strane reagirali tek iz SDA. Uz ostalo, postavili pitanje EUFOR-u koji kako su naveli, nije reagovao na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tamo je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pozvan je PIK i bosanskohercegovačko pravosuđe da se konačno prestane povlačiti pred agresivnom politikom Milorada Dodika. Za OHR svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavlja jeftinu manipulaciju građanina.

Kada je u pitanju pravosuđe, za početak biće potrebno pričekati odluku Suda BiH o zahtjevu odbrane Milorada Dodika za izuzećem sudije Jasmine Čosić Dedović, kažu naši izvori iz Suda BiH, a nakon toga očekuje se i konačna odluka Suda BiH o optužnici Tužilaštva protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog neprovođenja odluka Visokog predstavnika. Najkasnije do kraja ovog mjeseca.

N1