fbpx

U Norveškoj pronađeno najveće evropsko nalazište rijetkih zemnih metala

U Norveškoj pronađeno najveće evropsko nalazište rijetkih zemnih metala

Foto: Shutterstock

Iz norveške rudarske kompanije Rare Earths su saopštili da su otkrili najveće nalazište visokocijenjenih, rijetkih zemnih metala u Evropi, što bi moglo biti prekretnica za cijeli Stari kontinent.

Riječ je o jednom od rijetkih nalazišta, koja nisu u vlasništvu ili pod kontrolom Kine, a ovo se smatra podsticajem u nastojanju Evrope da okonča kinesku dominaciju kada su u pitanju rijetki zemni metali. Razlog zašto Evropa nastoji okončati tu dominaciju jeste što će potražnja za rijetkim resursima povećavati kako se bude ubrzavala energetska tranzicija.

Spomenuto novootkriveno nalazište rijetkih metala nalazi se na jugu Norveške. Konkretno, to je nalazište s 8,8 miliona tona ukupnih oksida rijetkih zemnih metala (TREO). Osim toga, utvrđeno je da nalazište ima i 1,5 miliona tona magnetnih metala koje se mogu koristiti za proizvodnju električnih vozila i vjetroturbina.

Ovo nalazište je veće od nalazišta rijetkih zemnih metala, koje je prošle godine pronađeno u Švedskoj. Direktor kompanije Rare Earths Alf Reistad je u izjavi za CNBC napomenuo da u Evropi trenutno ne postoji eksploatacija rijetkih zemnih metala.

U Rare Metalsu očekuju da će doprinijeti ostvarivanju cilja Evropske unije o eksploataciji, kojom će se zadovoljiti 10 posto godišnje potrebe za rijetkim zemnim metalima. Eksploatacija na norveškom nalazištu trebala bi početi 2030. godine.