fbpx

U maju odluka o jeftinijem romingu za zapadni Balkan

telefoniranje.aldi .epa

Plan za smanjenje cijena roming usluga u regiji bit će predstavljen na samitu Evropska unija - zapadni Balkan u Sofiji.

Da li će građani zemalja regiona plaćati jeftiniji roming biće poznato posle samita Evropska unija - zapadni Balkan, koji će se održati u maju u Sofiji, na kojem bi, pored ostalog, trebalo da bude predstavljen i plan za smanjenje cena rominga na zapadnom Balkanu.

Sve do pristupanja Srbije Uniji neće biti potpuno ukinute cene rominga, ističu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, kao što je to slučaj u Uniji, gde se građanima od 15. juna prošle godine ne naplaćuje roming i mogu širom EU-a da zovu, šalju poruke i "surfaju" na internetu svojim telefonima po istoj ceni kao da su kod kuće.

Spuštanje cena rominga pomenula je i šefica EU diplomatije Federica Mogherini prilikom predstavljanja nove Strategije proširenja, kao jednu od aktivnosti na kojima EU radi sa regionom kako bi se vidljivo olakšao život građana zapadnog Balkana.

Moguće niže cijene za šest država

Na smanjenju cena rominga trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije, a na sastanku telekomunukacionih operatora sa prostora zapadnog Balkana, koji je održan polovinom januara u Briselu, kompanije su se dogovorile da svoje predloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedelja.

Brisel je na tom sastanku zatražio od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cene ove usluge za građane Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova.

U Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija kažu za Tanjug da će raditi na zaključivanju novog sporazuma između četiri države, potpisnice Sporazuma o snižavanju cena rominga iz 2014. godine, Makedonijom, Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, kojim bi se za ove četiri države nastavilo dalje snižavanje cena rominga do potpunog ukidanja.

Pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u resornom ministarstvu Irini Reljin kaže da će ministarstvo sa državama EU-a u narednom periodu zaključivati bilateralne sporazume o smanjenju veleprodajnih cena rominga, čime bi se, kaže, implicitno uticalo i na smanjenje maloprodajnih cena.

Sporazum Bugarske sa Srbijom i Makedonijom

Premijer Bugarske, koja od početka godine predsedava Savetom EU-a, Bojko Borisov najavio je nedavno da će se raditi na smanjenju cena rominga na zapadni Balkan po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming kao što je slučaj među državama EU-a.

Bugarska sa Srbijom i Makedonijom već ima sporazum o smanjenju tarifa rominga.

"Može se očekivati smanjenje maloprodajnih cena rominga za građane Srbije i Bugarske", kaže Reljin i dodaje da bi odluka operatora o smanjenu cena na teritoriji zapadnog Balkana imala značaja za dalje regionalno povezivanje i saradnju.

Reljin objašnjava da cene međunarodnih poziva nisu obuhvaćene navedenom inicijativom, ali da cene rominga mogu biti izjednačene sa cenama poziva u nacionalnom saobraćaju u okviru šest ekonomija regiona.

Imajući u vidu opredeljenost evropske komesarke za digitalnu ekonomiju i društvo Marije Gabrijel, koja je pokrenula razgovor sa operatorima koji posluju u ovim ekonomijama da se da se započne sa smanjivanjem cena, Reljin kaže da se na samitu u Bugarskoj može očekivati pozitivna odluka.

Pregovori u Evropskoj uniji trajali deceniju

I predsednik EK-a Jean-Claude Juncker tražio je nedavno da se ojačaju odnosi EU-a sa zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakša proces promena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu.

Da je u pitanju dug i komplikovan proces govori i podatak da su pregovori o ukidanju rominga u EU trajali celu deceniju, kako zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje strahuju za svoje poslovanje, samih članica EU-a, ali i političkih mimoilaženja evroposlanika.

Kako će izgledati tačan plan smanjenja cena, što se smatra preduslovom za potpuno ukidanje plaćanja rominga, i koliko godina će ceo proces trajati trebalo bi da se sazna 17. maja, kad u glavnom gradu Bugarske počne samit EU - zapadni Balkan.

Izvor: Agencije