fbpx

U Istočnom Sarajevu održan sastanak Upravnog odbora Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske

mofas bn

Dana 30.05.2022. godine u prostorijama preduzeća MOFAS d.o.o. Istočno Sarajevo, održan je sastanak Upravnog odbora Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske na kome je razmatrano stanje i položaj radnika u realnom sektoru, sa naglaskom na metalnu industriju i rudarstvo Republike Srpske u preduzećima po regijama od Prijedora do Trebinja. 

Upravni odbor je jednoglasno konstatovao da lična primanja radnika nisu na nivou koja mogu da prate troškove života i inflacijski rast cijena, odnosno da u mnogim preduzećima poslodavci još uvijek isplaćuju platu koja graniči sa minimalnom platom, ili su ispod prosjecne plate RS, pogotovo u metalskom sektoru. Sva preduzeća koja djeluju u sastavu SMIR RS nesmetano rade, izuzev MOFAS d.o.o istočno Sarajevo, ali u preduzećima nema potrebnog pomaka u povećanju ličnih primanja shodno potrebama troškova života.

Upravni odbor je također zaključio da se dugo godina pojavljuje problem penzionisanja radnika koji rade u realnom sektoru, od nepovezanog radnog staža iz ranijeg perioda, do toga da se radnicima u prosjek obračuna za visinu penzije ulazi period nakon ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini kada se doprinosi obračunavaju na tadašnje minimalne iznose od 60 i 80 km, što bitno utiče na visinu penzije.

Na sastanku je posebno analizirana problematika pokretanja proizvodnje u preduzeću MOFAS d.o.o. Istočno Sarajevo, gdje je zaključeno da se proizvodnja u ovom preduzeću mora pod hitno pokrenuti, s obzirom da ima posla i činjenicu da su radnici tog preuzeća bez egzistencijalnih primanja.

Na kraju, UO je zauzeo stav da se radi svih identifikovanih problema u realnom sektoru, pokrenu konkretne aktivnosti prema nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srpske i drugim relavantnim institucijama , kako bi se pronašao model njihovog rješavanja.