fbpx

U Francuskoj pokrenut val štrajkova i protesta

ce077422f9616b5de5b93ff8cf5

Nakon što su kompanije u zračnom i željezničkom saobraćaju u Francuskoj donijele odluku o stupanju štrajk, učešće u štrajku najavili su i penzioneri i zaposlenici u javnoj službi, javlja Anadolija.

Prema informacijama Anadolije, zaposlenici velikog broja sektora u Francuskoj narednih dana će stupiti u štrajk i organozovati proteste.

Nacionalna željeznička kompanija SNCF saopštila je kako će, zbog nezadovoljstva reformama koje provodi Vlada, od aprila početi štrajk koji će trajati 36 dana, a u okviru kojeg će dva dana sedmično dolaziti do sporijeg odvijanja željezničkog saobraćaja.

Čelnik sindikata CGT Laurent Brun potvrdio je kako će 22. marta u Parizu biti održan protest a očekuje se učešće oko 25.000 građana. Kazao je kako će se štrajk produžavati sve dok Vlada Francuske ne napravi korak nazad.

Štrajk javnih službi Pariza

Objavljeno je i zajedničko saopštenje sedam sindikata koji predstavljaju francuske radnike te navedeno kako će istog dana također biti organizovan protest.

Svoje zaposlenike je na proteste 22. marta pozvalo i preduzeće RATP, zaduženo za tramvajski i metro saobraćaj u Parizu.

Poručeno je kako se radnici ovog preduzeća protive privatizaciji kompanije, te da će štrajkovati od 21. do 23. marta.

Zaposlenici francuske aviokompanije AirFrance odlučili su stupiti u treći štrajk u ovom mjesecu. Oni su i ranije protestovali protiv loših uslova rada i niskih plata, a nakon štrajka 23., stupit će u štrajk i 30. marta.

(Agencije)