fbpx

U budžetu mora biti novca za POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA: Poslanici podržavaju inicijativu za SOS telefon

Stop nasilju zene RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

Prava je rijetkost da neka inicijativa ima nepodijeljenu podršku vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i to se dešava.

Piše: Milkica Milojević

Poslanici iz oba bloka tvrde da će glasati za prijedlog da se SOS telefon za pomoć ženama žrtvama nasilja u porodici zakonski reguliše i da se ova usluga finansira iz budžeta.

Inicijativu za definisanje adekvatnog pravnog okvira za funkcionisanje SOS telefona u Republici Srpskoj pokrenule su Fondacija “Infohouse” iz Sarajeva i Udruženje građana “Budućnost” Modriča uz podršku drugih organizacija koje vode sigurne kuće u Republici Srpskoj, a u sklopu projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja“, koji finansira Evropska unija.

Ukoliko se njihov prijedlog uvrsti u novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, to bi značilo da će se rad SOS telefona ubuduće finansirati iz budžeta RS.
Jedinstvena SOS telefonska linija 1264, koja je svim žrtvama nasilja u porodici u Republici Srpskoj dostupna 24 sata dnevno, uspostavljena je 2005. godine. Od tada se ona oslanja gotovo isključivo na entuzijazam stručnjakinja angažovanih u tri Sigurne kuće, u Modriči, Bijeljini i Banjaluci, jer ne postoji stabilan izvor finansiranja ove usluge.

Godišnje se na ovaj broj javi, u prosjeku, od 3.000 do 4.000 žrtava, a neslavni rekord je zabilježen 2021. godine, tokom korona pandemije, kada je SOS telefon zazvonio čak 4.336 puta.

Psihologinje, socijalne i zdravstvene radnice, koje su svim ovim žrtvama danonoćno na raspolaganju, najčešće to rade volonterski. Da li će tako i ostati zavisi, naravno, od poslanika u Narodnoj skupštini RS, jer je usvajanje zakona njihov posao i njihova nadležnost.

Poslanici sa kojima smo razgovarali tvrde da za njih nema dileme.
Predsjednik Kluba poslanika vladajućeg SNSD, Igor Žunić, podržava inicijativu i ističe da je najvažnije da na SOS telefonu rade stručni i senzibilni ljudi, jer je svaki poziv – poziv u pomoć.

– Država mora omogućiti finansiranje tog važnog alata za borbu protiv nasija u porodici i to se mora zakonski riješiti. Iskreno podržavam takvo zakonsko rješenje i da taj posao vode obučeni ljudi koji imaju platu, ali i odgovornost – kaže Žunić.

I njegov stranački kolega, poslanik Mladen Ilić, navodi da će on i njegove kolege “apsolutno podržati inicijativu”.
– Nevladine organizacije koje se bore protiv nasilja u porodici rade sjajan posao i zaslužuju podršku. Upoznat sam s njihovim radom i ranije sam se, kao predsjednik Skupštine grada Banjaluka, trudio da im pomognemo finansijski i u drugim aspektima. Za takav pristup ću se zalagati i u Narodnoj skupštini – tvrdi Ilić.
Članice skupštinskog Odbora jednakih mogućnosti, poslanice Maja Dragojević Stojić (SDS) i Tanja Vukomanović (PDP), poručuju da će i opozicija podržati inicijativu da se SOS telefon uvrsti u novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i da se finansira iz budžeta.

– To je pitanje trebalo da bude odavno riješeno, jer je to naša obaveza po članu 24. Istanbulske konvencije. Nasilje u porodici je ozbiljan društveni problem, a SOS telefon je tu da žrtvama pruži podršku u kriznim situacijama, da ih informiše i osnaži – kaže Maja Dragojević Stojić.

Tanja Vukomanović ističe da borba protiv nasilja nad ženama mora biti sistemska, a ne volonterska.

– SOS telefon, kao važan alat u toj borbi, mora biti zakonska obaveza Republike Srpske i mora imati obezbijeđeno finansiranje iz javnih sredstava. Ako novca ima za skupe limuzine i službena putovanja, mora biti i za ovakve stvari, koje su prioritet u našem društvu – kaže Vukomanovićeva.

I najmlađi poslanik, Đorđe Vučinić, u ime Kluba za pravdu i red poručuje da u budžetu mora biti novaca za SOS liniju za žene žrtve nasilja.
– Ta inicijativa je prava stvar i treba je bezrezervno podržati. Tolike milione javnog novca dajemo na razne gluposti, a da nema za SOS liniju. Naravno da ima i da mora biti – kaže Vučinić.

Sličnog je stava i Milan Petrović, poslanik SDS, koji poručuje da će i njegova stranka podržati inicijativu.

– Drago mi je što postoji takva inicijativa. Insistiraćemo na tome da se SOS telefon finansira iz budžeta. Ugrožene žene, koje imaju potrebu da zovu Sigurne kuće, zaslužuju našu podršku – kaže Petrović.

Mirna Savić Banjac, zamjenica šefa Kluba poslanika PDP, podsjeća da je nasilje u porastu u svim segmentima društva.
– To je ozbiljan problem i neophodno je da se bavimo i prevencijom i sistemskim reagovanjem na svaku vrstu nasilja. Inicijativa koja tome doprinosi zaslužuje našu podršku – kaže Mirna Savić Banjac.
Inicijativa za definisanje adekvatnog pravnog okvira za funkcionisanje SOS telefona može računati na podršku poslanika Pokreta za državu, poručuje Mirsad Duratović, poslanik iz ovog kluba i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

– Svaka inicijativa za prevenciju nasilja i zaštitu žrtava imaće našu bezrezervnu podršku. Nevjerovatno je da do sada nije obezbijeđeno finansiranje SOS telefona iz budžetskih sredstava. Ne znam o kolikim se tačno sredstvima radi, ali sigurno je u pitanju iznos koji je sitnica za budžet od nekoliko milijardi maraka – kaže Duratović.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba poslanika Demosa, ističe da, kad je u pitanju borba protiv nasilja, nema mjesta međustranačkim podjelama i nadmudrivanjima. Poručuje da će i njene stranačke kolege podržati inicijativu.

Srpska info