fbpx

U BiH se uvozi i ljudska krv!

4krv

U Bosnu i Hercegovinu uvozi se čak i ljudska krv. Više od 50 kilograma prešlo je granicu u posljednje dvije godine, od čega 33 kilograma u toku ove godine – tako piše u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Krv uglavnom stiže iz Evrope, i to iz Njemačke, Češke i Švajcarske. Uvoz krvi je protivan zakonu, i ne stiže na našu adresu, odgovaraju u Zavodu za transfuziju RS.

U zavodu kažu je zakon uvoz krvi dozvoluo samo u vanrednim situacijama, a i tada zeleno svjetlo treba da da ministar zdravlja. Tvrde da imaju dovoljno količine zaliha krvi i da im uvezena nije ni potrebna.

I ako bi bila, morala bi, kažu u Zavodu, da prođe laboratorijska ispitivanja. Da li se u BiH krv uvozi mimo zakona, ATV nije uspjela da sazna.

U Upravi za indirektno oporezivanje, kažu da je uvoz krvi u nadležnosti Agencije za lijekove, ali iz Agencije ATV odgovor nije dobila.

Kako saznaje ATV, krv uvoze tri firme iz BiH, od kojih su dvije u Banjaluci. Nije to čista ljudska krv, pravdaju se u Bromabelu, jednom od uvoznika. Bave se prodajom medicinskih sredstava, među kojima su i supstance na bazi krvi.

“Radi se o materijalima za laboratoriju, koji su na bazi ljudske krvi. Znači to nije ljudska krv koja se koristi za transfuziju, nego materijali koji se koriste za provjeru aparata ili za provjeru nekih parametara, znači tipa trombocita, eritrocita”, navode iz “Bromabela”, uvoznika medicinske opreme i dijegnostičkog materijala iz Banjaluke.

Kolika je cijena krvnih supstanci, u Bromabelu ne otkrivaju, a prodaju ih, kažu, skoro svim zdravstvenim ustanovama. Zato u podacima spoljnotrgovinske komore piše da je 59 kilograma uvezene krvi, košta skoro 16 i po hiljada maraka. Kosa i trepavice iz uvoza, koštaju još više.

BiH granicu, prošle godine prešlo je skoro dvije hiljade kilograma kose, obrva i trepavica, u vrijednosti od stotinu hiljada maraka.

(ATV)