fbpx

U Banjaluci održana promocija knjige "Smrt na Kosovu polju" Ivana Čolovića

08kosovo

23. februara 2018. godine u Banjaluci je održana promocija knjige eseja "Smrt na Kosovu polju" uvaženog i svjetski priznatog beogradskog etnologa i političkog antropologa Ivana Čolovića. 

Autor: Impuls, Foto: zipaphoto

02kosovo

- Ova knjiga je samo jedna moguća istorija kosovskog mita, plod moje želje da se svojim očima uvjerim čega sve tu ima, to jest da pregledam i iščitam najvažnije primjere oživljavanja sjećanja na Kosovsku bitku i da pokušam da razumijem kome je i čemu je to sjećanje služilo, u kojim slučajevima ono postaje mit. Dakle, ovo su moja lična zapažanja o viđenom i pročitanom, a ne sinteza i suma dosadašnjih znanja o ovoj temi, istako je autor Ivan Čolović.

10kosovo

- Kosovki mit je kroz istoriju imao različita značenja, jer je on bio i ostao u službi raznih ideologija, političkih programa i režima.  U nekim slučajevima, pozivanje na Kosovo i na kosovsku bitku, prije svega pozivanje na kneza Lazara i njegovo čuveno opredjeljenje za "carstvo nebesko", korišteno je da bi se tražilo strpljenje, da bi se tražilo okretanje duhovnim vrijednostima. U drugim slučajevima i u drugim situacijama, pozivanje na Kosovo, na kosovsko junaštvo, na Miloša Obilića, korišteno je da bi se mobilisala nacija, srpska i južnoslovenska na revanš i na osvetu, odnosno na zadobijanje izgubljenog "zemaljskog carstva", rekao je Čolović tokom svog izlaganja.

11kosovo 

O knjizi "Smrt na Kosovu polju" pored autora Ivana Čolovića razgovarali su Dubravka Stojanović istoričarka savremene povjesti i Zoran Vučkovac kulturolog i aktivista.

U svom izlaganju Dubravka Stojanović dotakla se i pitanja priznavanja Kosova od strane Srbije te kakav je uticaj kosovskog mita na današnju srbijansku politiku. 

Zoran Vučkovac je, između ostalog, govorio o uticaju kosovskog mita na ratna zbivanja tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Promociju je moderirao Srđan Šušnica.

17