fbpx

Tvrde da neće biti nestašice pasoša

pasosi BiH 696x420

Pasoša će biti. Nema razloga za strah iako francuska kompanija “Džemalto” ponovo pokušava da uđe u trku za štampanje pasoških knjižica – poručuju to u Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH.

Francuski “Džemalto” se ponovo žalio na zaključak Agencije za identifikaciona dokumenta, prema kojem su na tenderu ostali banjalučki “Milbauer” i njemački “Veridos”. U Agenciji tvrde da je ta žalba neosnovana, ali čekaju da je ponovo odbaci Kancelarije za razmatranje. Tvrde da je i njemačkom “Veridosu” istekao rok za žalbu, te da će ugovor produžiti sa “Milbauerom”.

“Ona ne utiče direktno na izdavanje samih identifikacionih dokumenata i putnih isprava. Ono što ona usporava jeste proces javnih nabavki, ali mi se nadamo da će do 31. marta sve riješiti. Agencija je poduzela niz aktivnosti kako bi se pokrenula inicijativa, odnosno da se promijeni ta oblast nabavki identifikacionih dokumenata, kao i personalizacija istih. Međutim, dok se ona konačno ne usvoji, mi ćemo da postupamo po zakonima koji su do sada na snazi”, rekla je Elvira Adžikić, portparol Agencije za identifikaciona dokumenta BiH.

Riječ je bila o direktnom izboru kompanije koja bi štampala pasoške knjižice, pa do problema sa žalbama na tendersku dokumentaciju ne bi dolazilo. U IDEEA-i tvrde da će i prema postojećim propisima Kancelarija riješiti žalbu i prije isteka sadašnjeg ugovora sa “Milbauerom”. Da do problema sa isporukom pasoša neće doći obećava i ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović.

“Rekao sam da do toga neće doći. Mi imamo francusku kompaniju ‘Džemalto’, koja svaki put ulaže neke žalbe. Imamo novi menadžement IDEEA-e koji neće dozvoliti da dođe do krize pasoša”, rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Zbog učestalih žalbi, Agencija duže od godinu dana nije uspjela da sprovede tender za nabavku pasoša.

Na posljednjem, najpovoljniju ponudu za štampanje pasoških knjižica dostavila je upravo banjalučka kompanija “Milbauer”, i to u iznosu od 28,47 miliona maraka sa PDV-om. Njemački “Veridos” isti posao obavio bi za duplo veću cifru.

(ATV)