fbpx

Tužilaštvo sprovodi istražne radnje zbog zagađenja Spreče

4Spreca1

Kantonalno tužilaštvo Tuzla saopštilo je da se sprovode istražne radnje u vezi sa isticanjem amonijačne vode iz koksare u Lukavcu u rijeku Spreču.

– Provode se istražne radnje pod nadzorom dva kantonalna tužioca, tako da je Tužilaštvo uključeno u prikupljanje svih relevantnih informacija o događaju –  naveli su za N1 iz Tužilaštva.

Na terenu su stručne službe – federalni vodni i ekološki inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, kao i vještak hemijske struke koji po nalogu tužioca utvrđuje sastav zagađene vode.

Iz ove pravosudne institucije ističu da Tužilaštvo ima u radu veće predmete koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači na području Tuzlanskog kantona.

– Riječ je o obimnim i kompleksnim istražnim radnjama i stručnim analizama u koje su uključeni timovi ljudi, a detaljne informacije biće blagovremeno saopštene javnosti – navode iz Tužilaštva.

Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke, te pozvao građane da ne koriste vodu iz Spreče.

U koksari u Lukavcu juče je došlo do eksplozije rezervoara i tom prilikom je isteklo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana. Pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču.

(Srna)