fbpx

Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi

4mine

BANJALUKA - Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te opasnih slabo održavanih cesta i siromaštva glavna su upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH.

Istine radi, mnoge zemlje su izbacile opasnost od terorizma sa svojih stranica za upozorenje, ali to još nisu učinile Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Stejt department svojim državljanima savjetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja.

"Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljati na turističke lokacije, saobraćajne centre, tržnice i šoping-centre, vladine institucije, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne manifestacije, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne prostore", ističu u Stejt departmentu.

Ako američki državljani putuju u BiH, Stejt department im savjetuje stalnu budnost, posebno ako prisustvuju velikim događajima ili posjećuju turističke atrakcije, a savjetuju im da stalno prate informativni program.

"Ne udaljavajte se od asfaltiranih puteva i ne prilazite napuštenim zgradama zbog moguće opasnosti od mina", istakli su oni.

Britanci takođe upozoravaju svoje državljane da je izvjesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja. Ipak, kako navode, od oko 9.000 britanskih državljana koji godišnje posjete BiH, velika većina prođe bez ikakvih problema. Ističu da je stopa kriminala u BiH relativno niska, ali upozoravaju da su stranci vjerovatnija meta sitnih kriminalaca.

Njemačko Ministarsvo spoljnih poslova skinulo je direktna upozorenja na terorizam sa stranice o BiH. Minska polja, međutim, i dalje su za njih glavna bezbjednosna opasnost. Osim ovih prijetnji, posebno upozoravaju na loše ceste, često s lošom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, zbog čega savjetuju da se ne putuje noću.

"Snažno sugerišemo da ne primate stopere u automobil. Takvim postupanjem rizikujete da budete krivi za krivično djelo trgovine ljudima, posebno ako prelazite državnu granicu", navode u Ministarstvu. Upozoravaju i na to da zdravstveni sistem ne ispunjava standarde EU, a problematičan je u smislu tehničke opremljenosti, higijenskih uslova i obučenosti.

Austrija stanje bezbjednosti u BiH ocjenjuje "povećanim rizikom", posebno zbog minskih polja.

"Minska polja u velikom dijelu nisu očišćena ni uzduž cesta, a znakovi upozorenja često nisu vidljivi. Napuštanje asfaltiranih puteva čak i u blizini glavnog grada može biti opasno po život", istaknuto je u upozorenju.

Ni Švajcarci ne spominju terorizam, ali minska polja i neeksplodirane granate i dalje vide kao veliki problem. Iako navode da je od kraja rata postignut veliki napredak, kao veliku opasnost vide etničke tenzije i socijalne nemire usljed siromaštva, pa zbog toga svojim državljanima savjetuju da izbjegavaju velike skupove i kulturne manifestacije. Što se tiče saobraćaja i tipičnih upozorenja zbog loše održavanih cesta, dodatan rizik, prema njima, predstavljaju i agresivni vozači s brzim stilom vožnje. Minska polja glavna su opasnost i na stranici Ministarstva spoljnih poslova Kanade, a svoje državljane upozoravaju da su sami odgovorni za svoje postupke tokom boravka.

NEKE OD PREPORUKA

Praćenje informativnog programa

Stalna budnost

Ne udaljavati se od puteva

Ne primati stopere

Noću ne treba putovati

Izbjegavati velike skupove i manifestacije

(Nezavisne)