fbpx

Trudnice u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno prenatalno testiranje

Trudnice u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno prenatalno testiranje

Foto: Ilustracija

Od 1. oktobra sve trudnice u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno prenatalno testiranje. Iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, gdje će svi uzorci biti upućivani na analizu, ističu da je za sve trudnice osiguran osnovni paket, troškove će snositi Fond zdravstvenog osiguranja ovog entiteta.

Bolnice širom Republike Srpske spremne su za uzimanje uzoraka krvi trudnica za neinvazivnu prenatalnu analizu (NIPT), kojom se određuje rizik od poremećaja hromozoma kod fetusa. Kako objašnjavaju ljekari, riječ je o osnovnom paketu.

BOJAN SAVIĆ, načelnik Odjeljenja ginekologije Doma zdravlja Bijeljina

"Radi se o osnovnom paketu tog testa koji podrazumijeva tri trizomije, Patau sindrom, Edvards sindrom 18 i Daunov sindrom trizomija 21. Otprilike da je cijena tog basic paketa bila između 250 do 270 eura."

Svi uzorci će biti upućivani na analizu u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, odakle ističu da je procedura jednostavna.

“Trudnica treba da se javi kod ginekologa kod kojeg je registrovana u Domu zdravlja i koji procjenjuje da li ima pravo na NIPT. Ukoliko trudnica ostvaruje pravo na NIPT, dobija uputnicu koja glasi na UKC Republike Srpske, Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku, sa navedenim zahtjevom za NIPT testiranje. Nadležni specijalista ginekologije i akušerstva će upoznati trudnicu sa procedurom i potrebno je da trudnica potvrdi svoj pristanak popunjavanjem obrasca,“, kažu iz UKC RS.

Pravo na NIPT imaju sve trudnice, bez obzira na godine života, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv, kao naprimjer kod višeplodnih trudnoća, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom i drugih rizičnih trudnoća. Ipak, ima i onih koji su skeptični.

DAJANA KUZMANOVIĆ, Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Roda”

"Uvijek imamo neki ograničavajući faktor, ovdje je to što nama su iz Kliničkog centra rekli, tj. dobili smo saopštenje da je to samo osnovni paket za sve trudnice. To su osnovne tri anomalije koje nekada zaista nisu dovoljne. Do sada su to trudnice mogle odraditi pa refundirati, sada prosto ostali smo i bez toga.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da je program usvojen i za 2025. godinu, te dodaju da zakon predviđa svake godine donošenje novog programa za narednu godinu.

BHRT