fbpx

Trgovine bez odmora za Vaskrs - "Radnici prošli kao bos po trnju"

Trgovina foto D BOZIC 872x610

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Radnici u trgovinama su za vaskršnje praznike prošli kao bos po trnju. Poslodavci su bili nemilosrdni, radilo se punom parom. 

Ovako poštovanje radničkih prava za vjerske praznike komentarišu iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, piše Srpskainfo.

Dok su radnici u javnom sektoru, zbog proslave Vaskrsa, spojili četiri neradna dana, zaposleni u trgovinama nisu, tako reći, ni predahnuli. Iako po zakonu i oni imaju pravo na slobodne dane na vjerski praznik, praksa pokazuje drugačije. Prodavnice su normalno radile na Veliki petak i ponedjeljak, a u nekim mjestima, čak i na Vaskrs u prijepodnevnoj smjeni.

– Ovo je tolika žalost za narod; ništa živo se više ne poštuje, ni duhovne vrijednosti, religijske, kulturološke, ni zakon, samo im je novac pred očima. Nažalost, nikakvih pozitivnih reakcija nije bilo na naše obraćanje poslodavcima i opštinama, koje mogu na svojoj teritoriji regulisati rad trgovina i uslužnih radnji – rekao je za Srpskainfo predsjednik granskog sindikata Goran Savanović.

Sindikat je uoči praznika uputio dopis prema resornim ministarstvima, Inspektoratu, Savezu opština i gradova, trgovačkim centrima i udruženjima poslodavaca da se ispoštuju zakonski okviri o radu tokom praznika, kao i da bude otvoren minimum trgovina, kako bi se zaposlenima omogućilo dostojanstveno praznovanje i odmor.

U  trgovinama u Srpskoj radi inače oko 45.000 ljudi, a čak 70 odsto zaposlenih su žene, koje su isto tako trebale pripremiti trpezu za praznik.

Razmišlja li iko o ženama koje rade za te dane, pita Savanović.

– Problem je i narod. Kao da vlada potrošačka groznica, trgovine su bile prebukirane, kupovalo se kao nikada. Gdje je savjest potrošača – upitao je on.

S obzirom da nam slijedi 1. maj, iz Sindikata najavljuju da će se obratiti inspekciji da za taj dan pojačaju kontrole rada prodajnih objekata.