fbpx

Trampu nakon optužnice skočila popularnost

donald trampt foto AP

Foto: AP

Krivično gonjenje bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prvobitno je podijelilo Amerikance, ali prema anketi objavljenoj u četvrtak, čini se da je povećalo njegove izglede za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024.

Anketa Reutersa/Ipsosa je provedena u srijedu i četvrtak, nakon što su tužioci u New Yorku u utorak podigli optužnicu protiv Trumpa za 34 krivična djela falsifikovanja poslovne dokumentacije.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto Amerikanaca smatra da je ispravno da tužioci pokrenu prvi krivični postupak protiv bivšeg predsjednika.

No ovo otkriće naglašava političku podjelu u mnogim stvarima koje se vrte oko Trampa. Nekih 84 posto, onih koji su sebe opisali kao demokrate, reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 posto republikanaca složilo.

Otprilike 40 posto republikanaca reklo je da je zbog toga veća vjerovatnost da će glasati za Trampa 2024., dok je 12 posto reklo da je zbog toga manja vjerovatnost da će ga podržati. Drugih 38 posto reklo je da to nije imalo uticaja.

Tramp vodi u izboru za republikansku nominaciju s velikom razlikom, a 58 posto republikanaca kaže da je on njihov omiljeni kandidat. To je porast u odnosu na 48 posto u anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u ponedjeljak.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji nije ušao u trku, bio je drugi s 21 posto.

Dok su demokrati i republikanci duboko podijeljeni oko procesuiranja slučaja, istraživanje je pokazalo snažno uvjerenje da je Tramp dogovorio plaćanja porno zvijezdi Stormy Daniels i manekenki Karen McDougal kako bi ćutali o navodnim vanbračnim vezama.

Oko 73 posto Amerikanaca vjeruje da je tako, uključujući 55 posto republikanaca.

Međutim, 76 posto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trampa kroz politički motivisane istrage, u poređenju s 34 posto demokrata.

Otprilike 51 posto svih ispitanika, ali samo 18 posto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebale diskvalifikovati Trampa da se ponovno kandiduje za predsjednika.

Agencije