fbpx

Termoelektrana u Sanskom Mostu - profit na račun zdravlja ljudi

4sanski most

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je u Budimpešti u potpisivanju Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager d.o.o. Posušje Dragan Stipić (firma koja ima koncesiju na ugalj u Kamengradu), a procijenjena investicija je kapitalne vrijednosti od oko 500 miliona eura.

Sve se to dešavalo nekoliko dana nakon što je na Samitu o klimi u Bonu 18 država najavilo izbacivanje korišćenja uglja u proizvodnji elektične energije do 2030. godine. Tom prilikom su Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Italija, Francuska, Holandija, Portugalija, Belgija, Švicarska, Novi Zeland, Etiopija, Čile, Meksiko, Angola, Luksemburg, Kostarika i Maršalova ostrva formirali  Savez za proizvodnju energije bez uglja. Cilj ove Alijanse je da do sljedećeg samita UN o klimi 2018. godine, koji će biti održan u Katovicama, u Poljskoj, naraste na 50 članica. BiH očito ima neke druge planove.

Što se tiče najavljene termoelektrane u Sanskom Mostu predviđeno je da termoelektrana ima dva bloka po 215 MW jačine, a njenoj izgradnjom riješilo bi se pitanje plasmana mrkog uglja i pokretanja jamskih kopova.

Nakon potpisivanja Memoranduma, ministar Šarović je izrazio uvjerenje da su na početku velikog i dobrog posla od opšte koristi, naglasivši da je riječ o iznimno važnom projektu za Bosnu i Hercegovinu, te za Sanski Most i okolinu, za čije je stanovništvo ovo važan trenutak.

Od gore navedenog je zasigurno tačno jedno – za stanovništvo Sanskog Mosta i okoline je ovo važan trenutak.

Izgradnja termoelektrane u Kamengradu bi značilo ekološku katastrofu ne samo za okolna naselja nego i za sam grad. Sanski Most bi izgradnjom termoelektrane osim ogromne zagađenosti zraka, dobio i uništenje poljoprivredne proizvodnje i uništenje svih potencijala za razvoj turizma.

Treba istaći i da je ugalj u Kamengradu lošije kvalitete sa većom koncentracijom sumpora što bi dovelo do još većeg zagadjenja nego na drugim lokacijama.

Za one koji nisu imali priliku posjetiti ove krajeve treba istaći da  dolina Sane važi kao jedna od najbogatijih oaza čiste prirode i čistih vodotokova u BiH. Taj kraj bi trebao imati neku drugačiju perspektivu za razvoj, nipošto sa tehnologijom zagađenja, koja bi uništila sva druga rješenja za budućnost.