fbpx

Tenesi usvojio zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Tenesi usvojio zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Foto: Angele Latham/The Tennessean

Zakonodavci američke savezne države Tenesi usvojili su zakon koji bi učiteljima u toj državi dopustio nošenje skrivenog pištolja u školi, dok su demonstranti sa galerije glasno protestovali protiv toga.

Prijedlog zakona odobren je sa 68 glasova za i 28 protiv, u Zastupničkom domu Tenesija kojim dominiraju republikanci.

Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog mjeseca, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Tenesi je bio poprište žestoke rasprave o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nešvilu ubijeno troje djece i troje odraslih. Neki od demokrata u Zastupničkom domu pomogli su u vođenju protesta u glavnom gradu, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tijela prošle godine.

“Ovo je užasan dan za Tenesi, našu djecu, naše učitelje i zajednice”, napisao je na društvenim mrežama Džastin Pirson, demokrata koji je prošle godine izbačen iz Zastupničkog doma nakon čega je ponovno izglasan.

‘Odvraćanje potencijalnih napadača’

“Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje!”

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u u posljednjih 25 godina. Zagovornici ovih mjera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne napadače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi vjerovatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Otprilike polovina svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugim školskim uposlenicima nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Giffords Law Center, grupa za sigurnost oružja.

Prema zakonu iz Tenesija, svaka osoba koja želi nositi skriveni pištolj u školi mora završiti najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema prijedlogu zakona.

Izvor: Agencije